Judit
3 °C
7 °C

Az év lúzere: Ron Dennis

2007.10.25. 18:18
Lehet keresni és találni legalább tíz pillanatot, amire rámondható, na itt veszített Alonso, itt ment el Hamilton vb-je. Akad viszont egy, amikor Ron Dennis ha azt teszi, amit rendre hangoztat, egy McLaren-pilóta most világbajnok lenne, Kimi Raikkönen meg maximum második.

Mindössze két pontot múlt, hogy a McLaren-főnök Ron Dennis neve nem az év embere cím mögé került: ennyi kellett volna két pilótája bármelyikének, hogy megelőzze Kimi Raikkönent, és világbajnok legyen. Nem sikerült, 110-109-109 arányban veszítettek, a szezon lúzerévé téve csapatvezetőjüket.

Kétségtelen, a 60 éves menedzser élete legnehezebb idényén van túl, melyben olyan kihívásokkal került szembe, amivel sem ő, sem más csapatfőnök nem találkozott még soha a Forma-1-ben.

A sértődékeny kétszeres bajnok, az újoncnak mondott, de bajnokként vezető Hamilton a végeredményt tekintve megoldhatatlan feladat elé állították.

Nehéz megmondani, ítélkezni, mit mikor és miért csinált rosszul. Nem tudni, jó döntés lett volna-e Alonsót első számú versenyzőnek kinevezni, vagy épp másodiknak visszaminősíteni, amikor a Hungaroringen megzsarolta Dennist.

Lehetetlen kitalálni, mi lett volna a helyes taktika a kémperben, mit tehetett, tehetett-e egyáltalán valamit, hogy ne zárják ki csapatát a konstruktőrök közül.

Lehet keresni és találni legalább tíz pillanatot, amire rámondható, na itt veszített Alonso, itt ment el Hamilton vb-je. Akadt viszont egy momentum, amikor ha azt teszi, amit rendre hangoztat - "mindent a csapat sikere érdekében" - egy McLaren-pilóta most világbajnok lenne, a ferraris meg maximum második.

Az utolsó előtti, Kínai Nagydíj rajtjánál Hamilton 17 ponttal vezetett Raikkönen előtt. Alonso kettejük között, 12 egységgel az angol mögött állt. A tehetség már megnyerhette volna a vb-t, de ha azt nem is, azt simán elérhette volna, hogy az idényzárón csak ő vagy Alonso, csupán a két McLaren-pilóta lehessen világbajnok: szerez négy pontot (5. hely), és Raikkönent el lehet felejteni

Hamilton vezetett is, útban volt saját, illetve a McLaren sikere felé, ám Dennis kockáztatott. Meg akarta nyeretni a futamot Hamiltonnal, de túl sokáig tartotta a pályán, túlzottan elkoptak a gumijai, és mivel tapasztalatlan volt, kicsúszott a boxutcában, nulla pontot szerzett.

Ha Dennis kiköti a rajt előtt: Lewisnak célba kell érnie legalább az ötödik helyen, négy pontot kell gyűjtenie, most mclarenes a bajnok.

Minden bizonnyal sikerült volna megcsinálniuk, hiszen felfedezettje addig csak egyszer lett ötödiknél rosszabb, és mindig elérte a célt. Kézenfekvő volt, a csapatérdek ezt kívánta. Lehet, hogy Hamilton vezeti a futamot, nyerni akar, de minek kockáztatni? Hozzuk ki új gumiért, legfeljebb nem elsőnek vagy másodiknak, hanem harmadiknak vagy negyediknek áll vissza a futamba, kit érdekel, azzal is bebiztosítjuk a McLaren bajnokságát.

Huszonöt évnyi F-1-csapatfőnöki, negyvenegy éves versenytapasztalatával viszont belelovallta magát Hamilton vb-győzelmébe, elcsábította a lehetőség, ami végül csapata kudarcához vezetett.

A legtöbb csapatfőnök egyik versenyzőjét jobban kedveli, egyértelmű, ráadásul Alonsón nem is volt sok szeretni való, főleg a zsarolás után nem. De a csapat az csapat, és ha valaki azt mondja, neki az a legfontosabb, akkor aszerint is kell cselekednie.

Ha nem így teszi, előfordulhat, csak második, vesztes lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?