Negatív pontszámból kezdhet a McLaren

2007.11.09. 11:00
Az FIA vizsgálja a McLaren 2008-as versenyautóját, van-e benne Ferrari-találmány: a héten szakemberei az angolok központjában jártak, egy hónap múlva kiderül, megbüntetik-e az istállót.

Két napon át vizsgálták a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) szakértői a McLaren wokingi központját, hogy kiderítsék, a csapat használt-e Ferrari-fejlesztésű alkatrészeket 2008-as autójának építésekor, illetve, hogy az új kocsiban van-e olyasmi, ami az olaszok ötlete.

Az eljárás a szeptember közepén hozott kémper-büntetés része, az angolokat az idei konstruktőr-vb-ből kizárták, miután bizonyítottnak látták, hogy felhasználta a Ferrari titkos információit. Kinyilvánították továbbá, hogy az istálló jövő évi gépét szigorúan átnézik, és ha a Ferrarira utaló nyomokat fedeznek föl benne, további elmarasztalás várható.

"A nyomozás alapos lesz, külső szakértőket kérünk föl, és mindent megteszünk, hogy a McLarenben ne legyen semmi, amit a Ferrari talált ki" - nyilatkozta Max Mosley FIA-elnök a BBC-nek.

A Motorsport Világtanács döntése szerint a McLarent még ki is zárhatják a 2008-as világbajnokságból, de Mosley szerint ez nem fog megtörténni. "Bármire bukkanunk, büntethetünk, de ez nem jelenti szükségszerűen, hogy megtiltjuk az indulásukat. Valószínűbb, hogy negatív pontszámról kezdenének."

Az FIA alkalmazottjai átnézték a McLaren számítógépeit, az adatokat egy hónapig elemzik, az eredményt december 7-én közlik.

A McLaren szóvivője csak annyit közölt, tudtak a vizsgálatról, és mindenben együttműködnek a szövetséggel. Mosley arról nem beszélt, hogyan fogják bebizonyítani, hogy mi a Ferrari szellemi terméke és mi a McLarené.