A McLarennél másik Alonso versenyzett

2008.02.05. 22:06
Pilótáiban bízik leginkább a Forma-1-szezon kezdete előtt Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke. Fernando Alonsót visszavitte istállójához, melléje az újonc, ám szerinte nem tapasztalatlan ifj. Nelson Piquet-t ültette. Nagyon számít rájuk.

Bízik csapatában, főleg fiatal pilótakettősében Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke. Új kocsijuk, az R28-as bemutatóján szétdicsérte nemcsak korábbi kétszeres világbajnokát, Fernando Alonsót, de ifjú társát, Nelsinho Piquet-t is, őket nevezte a sikerek kulcsának.

Tavaly a Renault az elsőről a negyedik helyre csúszott vissza a világbajnokságban, Briatore szerint az az idény katasztrófa volt. Idén ez nem ismétlődhet meg.

"Nem kapkodunk, lépésről lépésre kell fejlődnünk. Alonso hazatért, az istálló feladata, hogy jó autót gyártson neki" - nyilatkozta az olasz újságírók előtt.

Alonso tavaly a McLarennel a vb-címért küzdött egész évben, végül harmadik lett, de csak egy ponttal az első mögött. A hangulat nem volt jó az angoloknál, a spanyol végigveszekedte a szezont főnökeivel. Briatorénak sajátos véleménye van arról, miért lesz teljesen más régi istállójával felelevenített kapcsolata.

"Fernando újra nálunk vezet, újra boldog a volán mögött, megint mosolyog. Már hatszor járt a gyárban, ismét önmaga. A McLarennél nem ő versenyzett, az egy másik Alonso volt. Egymásra találtunk újfent, bár az az igazság, hogy sosem szakadtunk el teljesen, tavaly is tartottuk a kapcsolatot."

Alonso visszatért - galéria

Az előjelek viszont nem sugallnak könnyű évet Alonsónak. Piquet ugyanolyan, mint Hamilton volt, fiatal és feltörekvő, ráadásul nem a tiszteletről híres. Míg tavaly az idénynyitó előtt Hamilton folyton magasztalta Alonsót, a brazil egyáltalán nem.

A menedzser szerint persze nem lehet gond: "A pilótakettősünk ideális. Alonso motivált, határozott, tudja, hogy rajta van a felelősség. Nelsinho remek helyzetben van, elsősorban tanulnia kell, és itt tanulhat is. Rengeteg ideje van még, nyugodtan dolgozhat."

Ha gondnak nem is, hátránynak tűnhet, hogy a Renault mindkét pilótáját leváltotta, így a folytonosság kicsit megszakadt a teamnél. Alonso valójában új, Piquet még nem indult F1-futamon. Briatore viszont ebben sem lát problémát.

"Nem számít, hogy Fernando tavaly nem volt velünk, és az sem, hogy Nelsinho újonc. Alonso éveket töltött itt előtte, Nelsinho szintén, ráadásul az előző autóval több ezer kilométert ment, vagyis tapasztalatlannak semmiképp sem nevezhető."

És hogy mire lehet képes a Renault a tavalyi nulla győzelem és egy dobogós hely után?

"Nem tudom pontosan, mi történik, de a dobogóért kell küzdenünk. Szerintem a versenyek felén a győzelemre is lehet esélyünk" - bizakodott Flavio Briatore.