Prost: Higgyék el, Hamiltoné lesz ez az év

2008.02.28. 14:06
A négyszeres exbajnok Alain Prost fejlődésre számít Lewis Hamiltontól, annak ellenére, hogy sok vezetést segítő rendszert betiltottak idén az F1-ben. Az év elején úgy tűnt, az angolnak nehezebb dolga lesz, de a francia klasszis állítja, épp ellenkezőleg, jobban fog szerepelni, mint 2007-ben.

Segíti Lewis Hamiltont az elektronika hiánya, állítja a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost.

Idén a startot segítő rendszert és a kipörgésgátlót betiltották a Forma-1-ben, és az első teszteken úgy tűnt, a tehetségnek meggyűlik a baja az autóval, magához képest sokszor kicsúszott.

"Eltűnnek a segédeszközök, a pilóták élete keményebb lesz, de meggyőződésem, a közvélekedéssel szemben Hamilton profitálni fog ebből. Tudják, miért? Mert fenomenális" - nyilatkozta Prost az olasz Autosprint magazinnak.

Véleményét az angol vezetői tudására érthette, de különösen érettségére: "Tavaly kiváló volt, nem is a teljesítménye, igaz, az is fantasztikus, mint inkább a pszichikai felkészültsége miatt. Nyomás alatt volt a bemutatkozása, majd egész éven át az esélyessége miatt, ráadásul a kaotikus helyzetet is elviselte. Egy újonc volt, aki csak az utolsó futamon dobta be a törölközőt."

A 23 éves mclarenes élete első kilenc F1-futamán a dobogón végzett, több mint fél éven át vezette a pontversenyt, míg az utolsó futamon Kimi Raikkönen meg nem előzte. Prost úgy sejti, karrierje hasonló lesz az övéhez.

"Ne feledjék, én is elveszítettem néhány bajnokságot, mielőtt elkezdtem nyerni, utána viszont beindultam" - utalt a francia arra, hogy 1983-ban egy csaknem megnyert vb-t engedett ki a kezéből az utolsó nagydíjon, egy évvel később pedig fél ponttal veszített Niki Laudával szemben. A következő két évet viszont megnyerte.

Prost azért figyelmeztette Hamiltont feltörekvő csapattársára: "Nem engedhet ki, Heikki Kovalainen kemény dió, mindenképp bajnokesélyes." A finn idén érkezett az angol mellé, a tesztelésen rendre remekül ment, néhányszor leggyorsabb volt.