Ki akarják rúgatni Mosleyt az F1-csapatok

2008.04.03. 16:10
Napjai vannak az FIA élén Max Mosleynak, akinek orgiáját hét végén leplezte le egy angol bulvárlap: a Forma-1 öt legpénzesebb csapatából négy a távozását akarja.

Elítéli Max Mosleyt orgiája miatt, illetve leváltását javasolja az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöki posztjáról a McLaren-Mercedes, a BMW, a Toyota és a Honda istálló.

A két német motorgyártó közleményt adott ki, amiben szégyenletesnek nevezi Mosley cselekedetét, ami pozíciójából adódóan globálisan befolyásolja az egész motorsportot, így őket is. Komoly reakcióra számítanak Mosleyval szemben az FIA-től.

A 67 éves sportvezetőt vasárnap leplezte le a News of the World című bulvárlap, amint kurvákkal szerepjátékos orgiát tartott. A képekből egyértelműen náci külsőségekre is lehet következtetni, bár Mosley ezt tagadja.

A Toyotát nem győzte meg, közleményükben rasszistának és antiszemitának tartják, a cég kéri az FIA-t, a körülmények megvizsgálása után döntsön az elnökről, aki szerintük nem felel meg a poszttal járó morális elvárásoknak.

A Honda csatlakozott hozzájuk, és állítja, a Forma-1 megítélése károsodott a történtek miatt.

Mosley bocsánatkérő levelében kijelentette, folytatni akarja munkáját, ám a fentiekből egyértelmű, az F1 öt leggazdagabb, így legbefolyásosabb istállójából négy ellene van. Egyedül a Ferrari nem közölte álláspontját.

A hét végi Bahreini Nagydíjat felügyelő Sejk Salman Bin Hamad Al-Khalifa bahreini herceg megkérte Mosleyt, mondja le a futamra tervezett látogatását, inkább ne utazzon el.

Mosley Londonban marad, továbbra is tagadja a képekből tükröződő antiszemita vádakat, szinte biztos, szándékosan leplezték le valamilyen távolabbi cél miatt, de kilátásai a folytatásra nem túl jók. A legvalószínűbb, hogy napjai vagy hetei vannak hátra az FIA élén.