Hamilton nyerte a monacói esőversenyt

2008.05.25. 16:10
Az angol is falnak csapta autóját, Alonso szintén, Raikkönen kétszer. Az eső mindent megkavart, a mclarenes vezeti a világbajnokságot.

Esőben indult, szárazon ért véget a 78 kör helyett 2 órás Monacói Nagydíj: Lewis Hamilton győzött Robert Kubica és Felipe Massa előtt.

A McLaren-pilóta néhány kör után lesúrolta a szalagkorlátot, ám végül ez lett a szerencséje. A boxutca közelében hibázott, defektes kerekét gyorsan lecserélték, és módosították két kiállásos taktikáját, ami nyerő húzásnak bizonyult.

Míg a Ferrarik a futam jó harmadánál és nem sokkal a vége előtt is újratöltötöttek, Hamilton már csak egyszer állt meg, és a kedvező biztonsági autós fázisoknak is köszönhetően könnyedén került az élre.

Ott már szenzációsan autózott, a leggyorsabb volt, 40 másodperces előnyt épített, ami az utolsó tíz körre Nico Rosberg hatalmas balesete miatt nullára olvadt. Az angol viszont az utolsó tíz percben is simán megtartotta vezető helyét, és győzött. Sőt, a vb-pontversenyben átvette a vezetést.

Hamilton és sok kicsúszás - galéria

Kimi Raikkönen ugyanis csak kilencedik lett, mert kétszer is összetörte autóját: előbb a célegyenes végén fékezte el magát, majd az alagút után. Utóbbiért kár különösen, mert az esőben káprázatos és szárazon is kivételesen gyors Adrian Sutilt kiütötte a versenyből. A német Force India-tehetség már a negyedik volt, amikor ütköztek. (A csalódott Sutil és csapata később bepanaszolta Raikkönent a felügyelőknél, de ez inkább csak elkeseredettségük miatt volt, egyértelműen versenybaleset történt.)

Felipe Massa a kétkiállásos taktikát okolta harmadik helyéért, nem örült, hiszen a futam feléig vezetett, esőben utolérhetetlennek bizonyult. Egyszer viszont ő is túlfutott az első kanyaron, ami a győzelmébe került.

Az első háromból Robert Kubica volt az egyetlen, aki nem hibázott. Egy ideig vezetett is, de szárazon a BMW képtelen volt felvenni a McLaren tempóját, így biztos második lett.

Mark Webber negyedik, a húszéves Sebastian Vettel ötödik helye is remek eredmény.

A világbajnokság meg abszolút nyílt: a vezető Hamilton és a negyedik Kubica mögött mindössze hat pont a különbség, köztük van a két Ferrari, Raikkönen és Massa. A következő futam két hét múlva Kanadában lesz.

A Monacói GP végeredménye

1. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 2h00:42.272
2. Kubica BMW Sauber (B) + 3.069
3. Massa Ferrari (B) + 4.811
4. Webber Red Bull-Renault (B) + 19.264
5. Vettel Toro Rosso-Ferrari (B) + 24.657
6. Barrichello Honda (B) + 28.408
7. Nakajima Williams-Toyota (B) + 30.180
8. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 33.191
9. Raikkonen Ferrari (B) + 33.793
10. Alonso Renault (B) + 1 kör
11. Button Honda (B) + 1 kör
12. Glock Toyota (B) + 1 kör
13. Trulli Toyota (B) + 1 kör
14. Heidfeld BMW Sauber (B) + 4 kör

A Monacói GP körről körre

14.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre, Heikki Kovalainen McLarenje az aszfalton ragadt, a boxból rajtol a finn. A legtöbb pilóta átmeneti abroncson startol.

Rajt: Massa jól, Hamilton remekül kapta el a rajtot, és Raikkönen előtt, másodikként fordult.

1. kör: A volt Loews-kanyarban Rosberg hátulról elkapta Alonsót, a williamsesnek letört az első szárnya.

2.: Szakad az eső, hamarosan teljes esőgumira lesz szükség. Rosberg félig letört szárnnyal megy, nem ment be lecseréltetni, várja a kerékcserét.

3.: Ömlik az eső, Rosberg kiment szárnyért, de újra csak köztes gumit rakatott föl. Az első három ellépett a mezőnytől.

4.: Nelson Piquet Jr. esőgumin van kinn, neki nem kell majd bejönnie.

5.: Hamilton lekoccolta a szalgkorlátot, és kapott egy jobb hátsó defektet. Közel volt a boxhoz, hamar lecserélték, újra intermediate gumit kapott.

7.: Alonso a kaszinónál végigsúrolta a korlátot, neki is jobbhátsó defektje van. Safety Car a pályán, mert Coulthard és Bourdais is kicsúszott. Alonsónak lecserélték a kerekét.

A vb állása hat GP után

1. Lewis Hamilton 38 pont
2. Kimi Raikkönen 35 p
3. Felipe Massa 34 p
4. Robert Kubica 32 p
5. Nick Heidfeld 20 p
6. Mark Webber 15 p
7. Heikki Kovalainen 15 p
8. Jarno Trulli 9 p
9. Fernando Alonso 9 p
10. Nico Rosberg 8 p

9.kör: Raikkönen valamilyen tettét vizsgálják a versenybírók. Piquet a 11. helyen van, teljes esős gumikon az összerázott mezőnyben.

10.: Massa, Raikkönen, Kubica, Hamilton a sorrend, de a finnt megbüntették, mert a rajt előtt túl későn tették föl a gumijait. A biztonsági kocsi kiment, újra gyorsan mennek az autók. Alonso az esőgumin megelőzte Webbert, és Heidfeldet támadja.

11.: Massa fantasztikus, már 3,2 másodperccel vezet.

12.: Raikkönen letudta a büntetését, de csak két helyet veszített, Hamilton mögé jött vissza. Az ex-Loews-kanyarban Alonso keresztbe fordította Heidfeldet, letört a szárnya a spanyol Renault-jának, de mindketten továbbmentek. A kétszeres bajnok és Rosberg légterelőjét is kicserélték.

13.: Massa 5 másodperccel vezetett, de az első kanyarban elfékezte magát, és Kubica elment. A ferraris megfordult a menekülőúton, és visszaállt másodiknak. Hamilton tíz másodperccel mögöttük. Raikkönen még inkább lemaradva.

17.: Heidfeld is defektet kapott, Adrisan Sutil a Force India-Ferrarival elment mellette, és már hatodik.

19.: Massa utolérte Kubicát.

21.: Elállt az eső, szárad az aszfalt. Kubica és Massa együtt az élen, Hamilton 14, Raikkönen 16 másodperccel mögöttük. Webber ötödik, Sutil hatodik fél perccel a finntől lemaradva.

25:: Kubica bejött tankolni és kereket cserélni, negyediknek jött vissza, de közvetlenül előtte Raikkönen elfékezte magát, lefutott a pályáról, és eltörte az első szárnyát, ami majd egy körön át lifegett. A boxban lecserélték, kapott benzint és gumit is a kör végén.

26: Raikkönen hatodiknak esett vissza, Adrian Sutil mögött van. Massa folyamatosan futja a leggyorsabb köröket.

29.: Massa bőven az élen, Hamilton, Kubica, Webber, Sutil, Raikkönen követik, eléggé szétszakadva.

32.: A célegyenesben és a pálya első harmadán még esik, máshol már szárad a pálya. Massa kijött tankolni, Hamilton vezet, a brazil alig valamivel van Kubica előtt. A negyedik Webber a leggyorsabb a pályán.

37.: Sutil a Force Indiával futotta a verseny leggyorsabb körét.

40.: Hamilton egy másodperccel gyorsabb Massánál, és 17 másodperc az előnye. Az angol valószínűleg csak egyszer fog kijönni, ami nyerő lehet, ha eltalálja a gumiválasztásat. Az időjárás újra esősebbre fordult.

41.: 21 másodperccel vezet már Hamilton.

46.: Hamilton 26 másodpercre tornázta az előnyét. Alonso kipróbálja a száraz gumikat.

48.: Mark Webber is száraz gumit kapott. Sutil így már negyedik. Nelsinho Piquet kicsúszott a száraz abroncson.

51.: Hamilton 33 másodperccel az élen, ami már elég egy boxkiállásra.

52.: Kubica száraz gumit, Sutil szintén szárazat kapott. Hamilton kocsiján még a slickké kopott intermediate van.

53.: Hamilton is megkapta a száraz abroncsot. Visszaállt az élre az angol, 15 másodperccel vezet, nehezen fog fölmelegedni a gumi.

55.: Massa is kijött másodszor tankolni, lágy száraz pályára való gumit kapott. Kubica mögé jött vissza, harmadiknak. Raikkönennek még jönnie kell a száraz abroncsért.

57.: Raikkönen is a depóban járt, ötödiknek jött vissza Adrian Sutil mögé.

60.: Hamilton 40 másodperccel vezet Kubica előtt, Massa harmadik, Sutil negyedik.

61.: Rosberg összetörte az autóját, törmelékek a pályán és a biztonsági kocsi. Egy bő 10 körös sprintverseny lesz a győzelemért.

63.: 15 kör van hátra a versenyből, de már csak negyedóra a versenyidő, lehet, hogy 2 óra után jöt a kockás zászló.

64.: Az első három, Hamilton, Kubica, Massa felzárkóztak a biztonsági autó mögé, jön Sutil is, Raikkönen és Webber, csak ők nincsenek lekörözve. A következő körben engedik el őket.

65.: Még egy kört kell mennie a safety car-nak, mert a lekörözött Heidfeld későn állt ki az élmezőnyből. 12 kört nem lehet megtenni 11 perc alatt, időre megy a futam.

67.: Hamilton jól ellépett Kubicától, Massa ragad a lengyelre, Sutilra Raikkönen. A finn az alagút után belecsúszott a németbe, szétverte a Ferrari első szárnyát, és Sutilnak is ki kellett mennie a boxba. A Force India-pilótának föl kell adnia a negyedik helyről, Monacóban. Raikkönen kilencediknek esett vissza.

7 perccel a vége előtt Hamilton biztosan vezet. Kubica, Massa jóval lemaradva mögötte, 3-4 másodperccel.

3 perc, Hamilton győzelme biztosnak tűnik, és mögötte is változatlan a helyzet.

16 óra 2 perckor Hamilton megkezdte az utolsó körét.

16:04, Lewis Hamilton megnyerte a monacói futamot. Robert Kubica második, Felipe Massa harmadik lett. Az angol mclarenes átvette a vezetést az összetettben. Az autóból azt mondta a csapatnak: "Este mehetünk bulizni!".