Ott nyert, ahol tavaly majdnem meghalt

2008.06.09. 15:53
Alig két év alatt a Forma-1 egyik sztárja lett Robert Kubica, aki vasárnap a Kanadai Nagydíjon saját és a BMW első F1-es győzelmét szerezte.

22 hónappal első Forma-1-es futama után már győzött Roberto Kubica: a 2006-os Magyar Nagydíjon mutatkozott be, vasárnap Kanadában futott be elsőként.

Épp ott nyert, ahol pont egy éve majdnem odaveszett. 2007-es karambolja az utóbbi tíz év legnagyobb bukása volt, hihetetlen, hogy sérülés nélkül megúszta.

Tavaly BMW-s csapattársa, Nick Heidfeld háttérbe szorította, ám idén a kipörgésgátló betiltásával eljött az ő ideje. Veri a németet, csapatfőnöke, Mario Theissen ki is mondta, sokkal jobb, mint másik versenyzője.

Ujjong a lengyel sajtó

"Robert Kubica hihetetlen! Valóra váltotta az álmainkat, megnyerte a kanadai versenyt. A Forma-1 az egyik legköltségesebb, legelitebb és legtekintélyesebb sportág, amelyben tegnap végre felhangzott a lengyel himnusz is. Üzenjük a világ összes F1-rajongójának, hogy tanulják a szövegét, mert egyre gyakrabban fogják hallani" - írta a lengyel Super Express című lap a versenyzőről hétfőn.

Thiessen vasárnap óta még inkább szeretheti lengyel felfedezettjét, istállójának ő szerezte az első F1-es sikert, és ő az első BMW-pilóta, aki vezeti a világbajnokságot.

“Ha hét futam után te vagy elöl, nyertél is, a legrosszabb helyezésed a negyedik hely, az azt jelenti, hogy klassz autód van, klasszis csapatban indulhatsz. Százszázalékosan a vb-címre hajtok, remélem, az istállóm is százszázalékosan fog engem támogatni” – nyilatkozta Kubica.

Szavai egyéniségéről sokat elárulnak, máris megüzente Theissennek, magát tekinti a BMW vezérpilótájának. Magabiztossága elképesztő, a nagyképűség határán táncol, de enélkül nem lehet nyerni.

Nyugodtan felvághat: 29 nagydíj, 1 győzelem, 5 dobogós hely, 1 pole pozíció, 87 szerzett pont. Mindezt 23 évesen, egy olyan istállóban, amely előtte még futamot sem nyert.

Feltűnése persze a zseniális Mario Theissent is dicséri, aki három év alatt a két leggazdagabb csúcsistálló, a Ferrari és a McLaren sarkába, sőt eléjük vezette a német gárdát.

Az olasz és spanyol lapok is dicsérik

"A lengyel jókor volt jó helyen. Ott nyert, ahol tavaly az életét kockáztatta, és akár világbajnok is lehet" - Corriere della Sera.

"Kubica véghezvitte a lehetetlent. A Forma-1 megbolondult, minden futam szerencsejáték, teljesen bizonytalan győztessel" - El País.

Kétségtelen, ha Lewis Hamilton nem üti ki a bokszban Kimi Raikkönent, Kubica valószínűleg nem nyer, ám az első siker akkora lökést adhat a gyárnak, hogy a technikában is utolérhetik a két nagy riválist.

Más már nem kell, a nyerő pilótájuk megvan.