Kovalainen az élen Angliában

2008.07.05. 15:59
Az utolsó silvertone-i Forma-1-es futam pénteki szabadedzésein sorra törték autóikat a pilóták, szombaton már senki sem vágódott a falnak, Lewis Hamilton viszont kicsúszott, és csak a negyedik helyre futott be. A finn Heikki Kovalainen életében először rajtolhat az élről, Webber lett a második, most először első soros. A címvédő Räikkönen és Hamilton egymás mellől vág neki a versenynek, Massa és Kubica is.


A világbajnoki címvédő finn Kimi Räikkönen új motorral, de büntetlenül versenyzett az Angol Nagydíjon, a szabályoknak megfelelően nem kapott tízhelyes rajtbüntetést, mert évente egyszer ki lehet cserélni a motort.

A hatvanéves múltra visszatekintő Silverstone - a világ egyik leggyorsabb pályája - ezzel a versennyel búcsúzik a Forma-1-től, a következő tíz évben a Donington Parkban rendezik a futamot, ahol a motorosok is mennek.

Az első húsz perces kvalifikációs szakaszban szinte mindenki kijött a pályára, mert tartanak az esőtől. Hamilton 1:21.2-t repesztett elsőre, de mindjárt megverte egy tizeddel csapattársa, a finn Kovalainen.

Alonso is faragott ebből pár századot, Hamilton erre 1:20.288-cal válaszolt. Ettől Räikkönen pár századdal maradt el, a szabad edzésen leggyorsabb Massa három tizeddel.

Kovalainen a pálya befejező szakaszában nagyon felgyorsult, és mintha hibázott volna az egyik balos kanyarban, így is ő volt az első, aki 1:20-on belülre jutott.

Hat perccel az első szakasz vége előtt eleredt az eső a pálya egyik részén, míg a többi részen verőfényes napsütést láthattunk. A szél mindenhol rendkívül erősen fújt.

Az eddigi kiesők: Barrichello, Rosberg, Button, Suttil és Fischella. Rosberg és a hazai pályán induló Button kiesése meglepetés. Nakadzsima azonban bennragadt a legjobb tizenötben.

A középső edzésszakaszt Fernando Alonso nyitotta, nem komoly idővel. Räikkönen éppencsak 1:20 fölé csúszott, majd jött a két McLaren, ugyanolyan időt mentek, Hamilton (1:19.537) hat századdal volt jobb Kovalainennél.

Az öt, akinek abba kellett hagynia: Coulthard, Glock, Bourdais, Trulli, Nakadzsima.

A Ferrarik egyelőre kicsit szenvednek, a hatodik és nyolcadik időt csípték el, de nyilván jól fognak hajrázni, és ott lesznek az első két sorban. Vagy nem.

Az utolsó tíz percből három semmittevéssel telt, a megtankolt autókkal Kovalainen futott egy alapidőt. (1:22.230) Hamilton kicsúszott, pedig könnyen megdönthette volna társa idejét, így viszont a negyedik helynél előbb nem végezhetett. Kubicánál még nagyobb gondok voltak, ki sem tudott menni az utolsó etapra.

Az edzés vége előtt Räikkönen rákapcsolt, úgy látszott, az övé lesz a pole, de akkor jött Mark Webber, aki 15 századdal megverte, de az ő ideje is kevés volt az első helyhez, mert Heikki Kovalainen 1:21.093-mal szenzációs időt ment. Büszkén mondhatták neki a boxból, mérföldekkel van a mezőny előtt, Webbert fél másodperccel előzte meg.

Az ötödik sorból vág neki Massa és Kubica a futamnak, az utolsó tíz percben mindketten szenvedtek.

A rajtsorrend:

1. sor: Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
2. sor: Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes)
3. sor: Nick Heidfeld (német, BMW Sauber) Fernando Alonso (spanyol, Renault)
4. sor: Nelson Piquet (brazil, Renault) Sebastian Vettel (német, Toro Rosso)
5. sor: Felipe Massa (brazil, Ferrari) Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber)
6. sor: David Coulthard (brit, Red Bull) Timo Glock (német, Toyota)
7. sor: Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) Jarno Trulli (olasz, Toyota)
8. sor: Nakadzsima Kazuki (japán, Williams) Rubens Barrichello (brazil, Honda)
9. sor: Jenson Button (brit, Honda) Nico Rosberg (német, Williams)
10. sor: Adrian Sutil (német, Force India) Giancarlo Fisichella (olasz, Force India)