Hamilton nyerte az esős brit káoszt

2008.07.06. 16:27 Módosítva: 2015.05.21. 05:55
Az angol Lewis Hamilton túlélte a felhőszakadást, a napsütést, a többiek pörögtek, így megnyerte a Brit Nagydíjat. A világbajnokságban hármas holtverseny alakult ki, Raikkönennek és Massának is annyi pontja van, mint a vasárnap győztes mclarenesnek.

Megnyerte hazai futamát Lewis Hamilton vasárnap Silverstone-ban. A végig esős versenyen ő hibázta a legkevesebbet, így remek vezetéssel futott be elsőként Nick Heidfeld és a harmadik Rubens Barrichello előtt.

A rajtnál a pálya vizes volt, majd közben hol megeredt, hol csendesedett, a végére teljesen elállt.

Az angol pilóta szenzációsan rajtolt, feljött két helyet a negyedik kockáról, majd csapattársát, Heikki Kovalainent is hamar megelőzte. Az első tankolásoknál a csapatoknak dönteniük kellett, az előrejelzéseknek vagy a szemüknek hisznek: azt jósolták, eláll, bár fehér folt sem volt az égen, annyira elborult.

A győzelemért harcoló Kimi raikkönen és Fernando Alonso a kopott átmeneti abroncson maradtak, a Mclarenek viszont újakat tetettek föl. Nekik lett igazuk, az eső hamarosan újra esni kezdett, a világbajnokok ismét a depóba kényszerültek, így lemaradtak.

A következő tankolások idején, a futam kétharmadánál felhőszakadás érte el a pályát, de csak a már lekörözött Rubens Barrichello, illetve csapata, a Honda rakott föl teljes esőgumit.

A döntés annyira bevált, hogy a brazil visszavette körét Hamiltontól, a második helyig jött előre. Az angol csak új szett átmenetit, üldözői, a BMW-k szintén azokat tetették föl.

Barrichello csak Hamiltont nem tudta megelőzni, hátránya túl nagy volt, és a végén csak azért nem lett második, mert egy tankolási hiba miatt néhány körrel a befutó előtt újra a depóba kellett állnia.

A korábbi ferraris mérnök, jelenleg Honda-csapatfőnök Ross Brawn tökéletes taktikát talált ki neki, míg a Ferrarinál rendre elszúrták a fontos döntéseket.

Robert Kubica kipördült, és feladta, Felipe Massa féltucatszor állt keresztbe, bár befutott, nem szerzett pontot, így a világbajnokságban Hamilton és a végül negyediknek felzárkózó Raikkönen is beérte.

Mindannyiuknak 48 pontja van, hivatalosan Hamilton vezet Massa és Raikkönen előtt, de az állás gyakorlatilag holtverseny. Mindössze két egységgel van lemaradva a negyedik Kubica, így a vb abszolút négyesélyes.

Hamilton ezúttal szenzációs volt, Raikkönent, Kovalainent és Alonsót le is körözte, de még a fél szezon, kilenc nagydíj hátra van, bárki nyerhet.

A következő versenyt két hét múlva Németországban rendezik.

A Brit GP körről körre

13.59: Elindultak az autók a felvezető körre. Az eső úgy tűnik, elállt, de a pálya vizes. Az autók átmeneti abroncsokon rajtolnak. Az ég borult, meglepetés lenne, ha a következő két órában nem eredne el újra.

14.00: rajt - Kovalainen, Webber, Raikkönen küzdöttek a tapadásért, alig tudtak elgyorsulni, de Hamilton a negyedik helyről mindannyiukat megelőzte. Kovalainen mellet volt, előrébb, de a finn igen agreszív manőverrel a kerékvetőre ment, kockáztatott, és megtartotta a vezetést.

1. kör: Massa, Webber, Vettel, Coulthard kipördültek, csak az ausztrál és a barzil ferraris tudta folytatni a futamot.

2.: Hamilton támadja Kovalainent, de csapattársa keményen védi az első helyet. Raikkönen a harmadik, már néhány másodperces hátránnyal. Alonso már a negyedik, Heidfeld az ötödik.

3.: Massa újra megpördült, de újra visszajött.

5.: Hamilton megelőzte Kovalainent, végül nem is védekezett a finn. Raikkönen is ráment a mclarenesre, Alonso már csak öt másodpercre van az első helytől.

7.: Alonso a leggyorsabb a pályán, hamarosan utoléri Raikkönenéket.

8.: Már Hamilton a legjobb, elhúz Kovalainentől.

9.: Mark Webber remekül zárkózik föl az utolsó helyről, már tizenkettedik.

10.: Kovalainen megpördült, így Raikkönen elment mellette. A harmadik helyet meg tudta tartani, Alonso a negyedik.

11.: Hamilton öt másodperccel vezet Raikkönen előtt, majd jön Kovalainen, Alonso 11 másodpercre van az éltől.

13.: Raikkönen feljött valamennyire Hamiltonra, már 4 másodpercen belül van.

16.: Hamilton felgyorsult, a pálya szárad.

18.: Raikkönen újra erősített, 3 másodperc alá hozta a különbséget.

19.: Az eső újra esik. Kovalainen jött tankolni, kapott új átmeneti abroncsokat is. Hatodiknak jött vissza.

20.: Raikkönen egy másodpercre megközelítette Hamiltont. Alonso kijött tankolni, ő nem kapott új abroncsot. Hetediknek jött vissza.

21.: Hamilton és Raikkönen együtt jöttek ki, az angol kapott új abroncsot, a finn igen. A sorrend maradt közöttük. Heidfeld vezet, Hamilton és Raikkönen előtt.

22.: Heidfeld is tankolt, az élen visszaállt a sorrend.

23.: Szakad az eső. Heidfeld megelőzte Alonsót.

24: Hamilton elhúzott Raikkönentől, aki eléggé szenved a régebbi gumival.

25.: Raikkönen és Alonso másodpercekkel lassabbak a többieknél körönként, mert nem cseréltek gumit, a pálya pedig nem száradt föl.

26.: Alonso visszament új abroncsokért, de végül nem cseréltek neki, csak tankolt, és állítottak a szárnyon. Raikkönent Kovalaeinen támadta, amikor megérkezett mögéjük Heidfeld. A mclarenes finn megelőzte a ferrarist, a BMW meg mindkettőjüket ugyanabban a kanyarban.

30.: Hamiltont üldözi Heidfeld, a BMW-s másodperceket is hozott rajta krönként. Kovalainen harmadik, Raikkönen negyedik volt, de Kubica és Piquet is simán leelőzte. A kör végén be is hozták a világbajnokot új gumikért. Visszaesett a 11. helyre.

33.: Kubica megelőzte Kovalainent, és már harmadik.

34.: Kovalainen kijött benzinért és gumiért.

35.: Borzasztóan szakad, már az autókat is alig látni.

36.: Barrichello jött be elsőként a teljes esős gumiért.

37.: Hamilton és Kubica is lefutott a pályáról, már csak az esőgumikkal lehet menni.

38.: Barrichello megelőzte Hamiltont, és visszavette a körét. Az angol bement, de nem teljes, hanem új szett átmeneti abroncsot kapott. Ugyanezt tette a második Heidfeld és a harmadik Kubica is. A lengyel jócskán vissaesett. Trulli jött föl harmadiknak.

39.: Elállt az eső, előbukkant a nap is.

40.: Raikkönen kétszer is megprödült, de mindkétszer vissza állt. Kubica csak egyszer forgott, de elakadt a kavicsban, és föladta.

42.: Barrichello beérte a második Nick heidfeldet, hamarosan megelőzi.

43.: Előznie sem kellett, mert Heidfeld autója lelassult. Hamilton 40 másodperccel vezet, Barrichello második, Heidfeld harmadik.

46.: Szárad a pálya, a Honda kihozta Barrichellót a második helyről, hogy föltegyen neki átmeneti abroncsot. Vissza is jött harmadiknak a brazil, Ross Brawn tökéletesen kitalálta neki a taktikát: néhány körrel ezelőtt még körhátrányban volt.

47.: Massa sokadszor pördült meg, Webber is már másodszor, de visszajöttek.

49.: Kovalainen megpördült, elment mellette Alonso és Raikkönen is.

50.: 10 körrel a vége előtt a sorrend - Hamilton, Heidfeld, Barrichello, Alonso, Raikkönen, Kovalainen, Nakadzsima, Trulli. A kör végén Hamilton lekörözte Kovalainent, és már látja Raikkönent meg Alonsót. Valószínűleg őket nem akarja majd lekörözni, de lehet, hogy kénytelen lesz.

52.: Raikkönen félre állt, és körhátrányba került, Alonso ugyanezt tette.

53.: Alonso Raikkönennel harcol a negyedik helyért. A ferraris megelőzte a Renault-t. A kétszeres bajnokot azonnal utolérte Kovalainen is.

55.: Alonso lassabb, de szenzációsan találja meg az ideális ívet, így tartka a finnt.

57.: Alonso hihetetlen, Kovalainen szenved mögötte.

58.: Kovalainen végül Alonso taktikájával megelőzte a spanyolt, a külső vízes íven.

60., utolsó kör: Hamilton megnyerte a Brit Nagydíjat. Heidfeld második, Barrichello harmadik, Raikkönen negyedik lett. Massa nem ért célba, így a vb-t hármas holtversenyben ő, Hamilton és Raikkönen vezeti.

A Brit GP végeredménye

1. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1h39:09.440

2. Heidfeld BMW Sauber (B) + 1:08.500

3. Barrichello Honda (B) + 1:22.200

4. Raikkonen Ferrari (B) + 1 kör

5. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 1 kör

6. Alonso Renault (B) + 1 kör

7. Trulli Toyota (B) + 1 kör

8. Nakajima Williams-Toyota (B) + 1kör

9. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1 kör

10. Webber Red Bull-Renault (B) + 1 kör

11. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 kör

12. Glock Toyota (B) + 1 kör

13. Massa Ferrari (B) + 2 kör