Hamilton: Fiúk, biztosak vagytok ebben?

2008.07.21. 13:10 Módosítva: 2008.07.21. 16:41
A McLaren-főnök Ron Dennis elárulta, miért leckéztették meg saját pilótájukat, aki még a biztonsági autóval is majdnem ütközött a Német GP-n.

Megleckéztette Lewis Hamiltont saját csapata a vasárnapi Német Nagydíjon. Pilótájuk fölényesen nyert, de az istálló döntése miatt sokkal jobban meg kellett dolgoznia a sikerért.

A 35. körben már bőven 10 másodperc fölött volt az előnye az élen, de biztonsági autó jött a pályára Timo Glock óriási balesete miatt. Majdnem az egész mezőny azonnal a depóba ment, és a lassú szakasz miatt megtankoltatta autóját, hogy aztán a célig már ne kelljen kiállnia.

Hamilton is erre számított, de főnöke, Ron Dennis, illetve kollégái másképp döntöttek: kinn hagyták pilótájukat, akinek így hátrányból kellett visszakapaszkodnia az élre.

”Nem így terveztem, könnyed délutáni autózásra számítottam a célig, de másképp alakult. Az istálló azt választotta, maradjak a pályán, talán azért, mert látták, képes vagyok elhúzni a többiektől. De mégis, 23 másodperces előnyre lett volna szükségem 7 kör alatt” – idézte az autosport.com Hamiltont.

Ne hívjuk be, így is, úgyis elsőként ér célba
Ne hívjuk be, így is, úgyis elsőként ér célba

Természetesen ennyit nem sikerült szereznie, így második tankolása után ötödiknek csúszott vissza.

”Visszakérdeztem, biztosak vagytok ebben? De mindenkinek van véleménye, más-más döntéseket hozunk” – mesélte Hamilton, aki finoman kritizálta Dennisék döntését.

Kiderült, aggódnia nem kellett, megelőzte Felipe Massát, könnyedén Nelsinho Piquet-t, és győzött.

Dennis viszont a befutó után rádión bocsánatot kért Hamiltontól, hogy megnehezítették a dolgát, Norbert Haug Mercedes-sportigazgató a dobogón újra megtette.

Később Dennis megmagyarázta, mit miért tettek: Hamiltonnak még sok benzinje volt, és nem gondolták, hogy a biztonsági autó öt körön át az aszfalton marad, sokkal rövidebb szakaszra számítottak, illetve látták, hogy versenyzőjük félelmetesen gyors, így képes visszakapaszkodni.

A főnök azt is elárulta, taktikájuk majdnem fölöslegessé vált: Hamilton kis híján összeütközött a biztonsági kocsival.

”A közvetítésből kimaradt, de egyszer Lewis épp akkor lépett a gázra, amikor előtte a safety car lassított. Szemtanúk szerint alig kerülték el a karambolt.”