Rejtély, miért égtek az autók Mogyoródon

2008.08.05. 21:38
Nem tudott alkalmazkodni a forrósághoz a Hungaroringen néhány csapat, három autó is kigyulladt, Sebastien Bourdais gépe kétszer is. A pontos okokat még nyomozzák.

Kigyulladt három Forma-1-es autó verseny közben a Magyar Nagydíjon, de csapataik még mindig nem tudják pontosan, miért. Sebastien Bourdais Toro Rossója kétszer, Rubens Barrichello Hondája és Kazuki Nakadzsima Williamse egyszer-egyszer kapott lángra tankoláskor. Mindegyiket azonnal eloltották, a pilóták tudták folytatni a versenyt. (Bourdais-nak újra ki kellett jönnie a boxba, hogy letisztítsák sisakjáról a poroltó maradványait.)

Tiago Monteiro hasonló esete a 2005-ös Japán GP-n
Tiago Monteiro hasonló esete a 2005-ös Japán GP-n

A Toyotának is voltak problémái, de ők gyorsan kapcsoltak, és miután a töltőcső nem ment rá egyből a tanknyílásra, rögtön másikkal próbálkoztak.

Egyedül a Honda állítja, hogy tudja a hiba okát. Nick Fry csapatvezető szerint nem illeszkedett tökéletesen a cső, fél liter benzin kifolyt, belobbant.

A Toyota-elnök John Howett szerint nyomozniuk kell, mi történt: ”Kivételesen magas hőmérsékleten nyomás van a tankban, a benzin nem tudja eléggé lehűteni, így probléma adódhat. Ki kell vizsgálnunk, mi történt. Egyelőre úgy gondoljuk, a meleg okozta a gondokat.”

A Hungaroringen vasárnap 33 fok körül volt a levegő hőmérséklete, napon jóval magasabb lehetett, főleg a boxok táján.

”Kiváncsi vagyok, mi történt a többi kocsival, szokatlan, hogy ennyien tüzet fogjanak. Lehet, hogy véletlen, de nem igazán tűnik annak” – idézte Fryt az autosport.com.

A mogyoródi futam szinte mindig a szezon legforróbb versenye, de hasonló tűzsorozat sem itt, sem másik pályán nem történt, még a trópusi Malajziában vagy a sivatagi Bahreinben sem.