Massa nyert, Hamilton harmadik Spában

2008.09.07. 18:25 Módosítva: 2008.09.07. 20:50
A Belga GP után büntették a pályán győztes angolt egy kanyar levágása miatt: 25 másodpercet adtak összidejéhez. Így nyolc helyett csak két ponttal vezeti a világbajnokságot, de a McLaren fellebbezett, vagyis a teljesen hivatalos végeredményről FIA-bíróság dönt.

Felipe Massa nyerte a Belga Nagydíjat, miután a versenybírák a leintés után megbüntették a pályán győztes Lewis Hamiltont: eredményéhez 25 másodpercet hozzáadtak, mert levágta a lassítót két körrel a vége előtt.

A pontverseny állása:

1. Hamilton 76 pont

2. Massa 74

3. Kubica 58

4. Raikkönen 57

5. Heidfeld 49

6. Kovalainen 43

7. Trulli 26

8. Alonso 23

9. Webber 19

10. Glock 15

A 42. kör végén Hamilton Raikkönen mellett ért a kanyarba, előrébb volt, de a külső íven. Azt nyilatkozta, a világbajnok a fűre szorította őt, ezért inkább a menekülőutat választotta, hogy elkerülje a nagyobb ütközést. Az autók összeértek, Hamilton egyenesen hajtott, a finn elé került.

A célegyenesben visszaengedte maga elé, majd az első kanyarban újra megelőzte, immár az aszfalton.

Az autosport.com szerint a versenybírák előző manőverét szabálytalannak minősítették, visszamenőleg áthaladó büntetést kapott, de mivel ez nem teljesíthető, az ennek megfeleltetett 25 másodpercet adták időeredményéhez.

Massa így győzött, a második Nick Heidfeld, a harmadik Lewis Hamilton lett. Az angol mindössze két ponttal vezeti a világbajnokságot a brazil előtt, a később kicsúszott Raikkönen hátránya 19 pont.

A Mclaren néhány órával később, az autosport.com szerint rövid csapaton belüli tanácskozás után megfellebbezte a versenyfelügyelők ítéletét, vagyis a végső, teljesen hivatalos Belga GP-eredményről az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) fellebbviteli bírósága dönt egy későbbi időpontban.

Meghallgatják majd mindkét érintett istálló, illetve pilóta érvelését, tárgyalják az ügyet határozatuk előtt, ami azt jelenti, Hamilton akár vissza is kaphatja elveszített győzelmét és négy pontját.

A Belga GP hivatalos végeredménye

1. Massa Ferrari

2. Heidfeld BMW Sauber

3. Hamilton McLaren-Mercedes

4. Alonso Renault

5. Vettel Toro Rosso-Ferrari

6. Kubica BMW Sauber

7. Bourdais Toro Rosso-Ferrari

8. Webber Red Bull-Renault

9. Glock Toyota

10. Kovalainen McLaren-Mercedes

11. Coulthard Red Bull-Renault

12. Rosberg Williams-Toyota

13. Sutil Force India-Ferrari

14. Nakajima Williams-Toyota

15. Button Honda

16. Trulli Toyota

17. Fisichella Force India-Ferrari

18. Raikkonen Ferrari