Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lewis Hamilton azt mondja, leszorították

2008.09.08. 15:09
A Ferrari-főnök szerint az angol nem szabálytalankodott a Belga Nagydíjon. A McLaren fellebbez pilótája visszasorolása ellen.

Megbüntették a Belga Nagydíj után Lewis Hamiltont: győzelmét elvették, a harmadik helyre sorolták vissza, mert a futam hajrájában levágott egy kanyart.

Két körrel a vége előtt Kimi Raikkönen és az angol egymás mellett érkezett az utolsó jobb-bal kombinációba. Hamilton előrébb volt, de a külső íven kellett fordulnia.

”Leszorított, amikor kicsit előrébb voltam. Nem maradt helyem, a kerékvetőt és a karambolt, vagy a menekülőutat választhattam. Engednem kellett” – nyilatkozta az akcióról az angol, aki a pályán megnyerte a futamot.

hamrai

A célegyenesben utána visszaengedte maga elé a világbajnokot, de az első kanyarban kifékezte és megelőzte. Az olaszok szerint ezt nem tehette volna meg, mert jó helyzetét annak köszönhette, hogy levágott egy darabot a pályából. A versenybírák is így látták, ezért áthaladó büntetést kapott visszamenőleg, de mivel ez letölthetetlen, az ennek megfeleltetett 25 másodpercet adták hozzá összidejéhez, amivel a harmadik helyre szorult Felipe Massa és Nick Heidfeld mögé.

”Kétségtelen, hogy levágta a sikánt, erre vannak szabályok, meg az ebből adódó előnyszerzésre is. Ezt vizsgálják most, mást nem mondhatok” – idézte Raikkönent a gazzetta.it még a döntés előtt.

A versenybírák maguktól kezdték átnézni a történteket, a Ferrari nem óvott. Ők nem kommentálták a döntést, a csapatfőnök Stefano Domenicali annyit mondott, hogy Hamilton manővere ”extrém volt, de ez a versenyzés”, vagyis szabálytalannak nem tartotta.

A McLaren rövid tanácskozás után fellebbezett, mert bizonyítékuk van, hogy Hamilton hat kilométer/órával lassabb volt a célegyenesben, mint Raikkönen, így engedte maga elé.

A 23 éves klasszis azt mondta: ”Tudtam, hogy vissza kell engednem magam elé, de nagyon nem akartam lemaradni, mert a kanyarnál már előtte voltam.”

A szabályok szerint pályaelhagyás esetén el kell engedni a megelőzött versenyzőt, és nem lehet a manőverből előnyt szerezni.

A McLarennek nyolc napja van, hogy írásban tiltakozzon az FIA fellebbviteli bíróságánál, amely először megvizsgálja, van-e joga a csapatnak a fellebbezéshez. Ha igen, kijelöl egy tárgyalási időpontot, ahová minden érintettet meghív, meghallgat, majd dönt.

Határozata ellentétes is lehet a spái versenyfelügyelőkével, vagyis visszaállhat a pályán kialakult eredmény is, Hamilton újra megkaphatja a négy elvett pontot, Massától levonhatnak kettőt.

Jelenleg a hivatalos pontállás szerint Hamiltonnak 76, Massának 74, a harmadik Robert Kubicának 58, a negyedik, Belgiumban kicsúszott Raikkönennek 57 pontja van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!