Raikkönen: Minden vagy semmi volt a tét

2008.09.09. 07:24
Győzelemre hajtott a belga futamon Kimi Raikkönen, így többet kockáztatott az esőben, mint ellenfelei, és végül fel kellett adnia. Lehet, hogy a világbajnok végleg kiszállt a vb-csatából.

Kizárta a második hely lehetőségét a Forma-1-es Belga Nagydíjon Kimi Raikkönen, ezért nem tudta befejezni a versenyt: az utolsó előtti körben a falnak csapódott.

A világbajnok két remek előzés után majdnem végig az élen volt, két körrel a vége előtt még vezetett, de az esőben Lewis Hamilton megelőzte. Visszakerült eléje, utána viszont megforgott, majd néhány kilométerrel később a pálya mellett végezte.

”Nyerni akartam, de megcsúsztam a gyors balkanyarban. Megpróbáltam visszajönni a pályára, amikor kipördültem” – idézte a finnt az autosport.com.

A klasszis a futam előtt 13 pont hátrányban volt a vb-t vezető Lewis Hamilton mögött, csapattársától, Felipe Massától héttel maradt le.

”Győznöm vagy veszítenem kellett, sajnos utóbbi történt. Csak az első hely érdekelt, nem akartam második lenni, azzal újabb pontokat buktam volna” – nyilatkozta Raikkönen.

Kiesésével romlott a helyzete a Ferrarinál: a pályán Hamilton győzött, 23 pontra húzott volna el tőle, de őt megbüntették, így Massa került az élre, és 15 helyett 17 pontos távolságba. Hamilton 19-cel van előrébb.

ferrari

Az olaszoktól már a Belga GP előtt is azt kérdezték az újságírók, mikor teszik első számú versenyzőjükké Massát, aki sokkal jobban áll a bajnokságban.

Öt futammal a vége előtt a 17 pont sok, nagy az esélye, hogy a Ferrari favoritjává váljon a szezon hajrájában. Stefano Domenicali csapatfőnök még nem döntött, annyit mondott, jól meg kell gondolniuk, mit tegyenek az adott helyzetben.

Raikkönen sem tud többet jövőjéről: ”Meglátjuk, mi történik most, én megpróbálok futamokat nyerni.”

Tavaly az utolsó, Brazil Nagydíjon a finn úgy lett világbajnok, hogy a futamot vezető Massa, akinek már nem volt esélye a címre, az istálló kérésére előre engedte. Domenicali a múlt hétvége előtt elárulta, ha arra kerül a sor, Raikkönennek vissza kell adnia a segítséget.