Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balhé lehet a tisztázott előzési szabályból

2008.09.13. 22:21
Monzában a versenyigazgató elmondta a pilótáknak a jogtalan előnyszerzésre vonatkozó előírást, de az vasárnapi Olasz GP-n nem alkalmazható igazságosan. Újabb botrány következhet Lewis Hamilton egy héttel ezelőtti, spái manővere után.

Elmagyarázta a balhés Belga Nagydíjat is igazgató Charlie Whiting a Forma-1-es versenyzőknek pénteken, hogyan kell visszaadniuk a kanyarlevásással szerzett pozíciót.

Egy hete Spában a futamot megnyerő Lewis Hamiltont büntették, mert szabálytalanul előzte Kimi Raikkönent. Az angol ugyan átengedte vezető helyét, miután átment egy menekülőúton, de utána a felügyelők szerint túl korán előzött, megszerzett helyzetéből adódóan előnyben volt.

Az Olasz GP első napján a pilóták azt kérték, tisztázzák az előírásokat, amit Whiting a szokásos esti eligazításon megtett.

Hivatalos közleményt nem adtak ki, de az autosport.com úgy tudja, a vasárnapi futamtól kezdve, ha valaki levág egy kanyart, a következőben nem, csak az után próbálkozhat a visszaengedett autó leelőzésével.

Egyértelműnek tűnik így a helyzet, de épp Monzában nem az: az első lassító után van egy jobbkanyar, a Curva Grande, ami olyan hosszú és nyújtott, hogy padlógázzal mennek át rajta a kocsik, gyorsítanak egészen a következő sikánig. Vagyis, ha valaki elengedi is a másikat, olyan előnyt szerezhet, amivel simán lehagyhatja újra az s-kanyarban. Whiting szavai alapján ez szabályos.

Érthetetlen, miért nem két kanyarban állapodtak meg, főleg, mert 2005-ben pontosan a fent vázolt eset történt meg Kimi Raikkönen és Fernando Alonso között. Akkor a spanyol később reklamált, de a finnt nem büntették meg, míg hasonló szituációban néhány héttel később a kétszeres bajnokot igen. (A videóban 2:40-nél látható a monzai eset.)

A McLaren fellebbezett Hamilton büntetése ellen, az ügyet szeptember 22-én tárgyalják. Az angolok fő érve az, hogy miután versenyzőjük a pályán is előzött, rádión azonnal megkérdezték Whitingot, kétszer, hogy ”rendben van-e a manőver”, mire a válasz, ”oké” volt.

Spában hivatalosan Felipe Massa győzött, Hamiltont harmadiknak sorolták lejjebb, így a vb-t két ponttal vezeti a pályán kialakult nyolc helyett.