Vettel már 2 éve legyőzte Raikkönenéket

2008.09.16. 14:19 Módosítva: 2008.09.16. 14:31
A vasárnapi monzai futamon győztes új Schumacher befutása nem meglepő, visszaidéztük a tehetség eddigi két Forma-1-es évének eseményeit az első tesztnaptól a monzai győzelemig.

Először vezetett Forma-1-es nagydíj szabadedzésén a BMW új tesztpilótája, Sebastian Vettel, aki a Török GP pénteki napján a leggyorsabb volt. Az F1 legkorábban és legfiatalabban szabálytalankodó, leggyorsabban megbüntetetett pilótája lett 19 évével, amikor élete első F1-tréningjére indulva a boxban kilenc másodperc után átlépte a megengedett sebességet: akcióját 1000 dolláros csekkel díjazták – írtuk 2006 augusztus 25-én. Múlt vasárnap meg már futamot nyert a német tehetség.

Néhányan azonnal Michael Schumacher utódját látták benne, két hét múlva még inkább, amikor az Olasz GP első és második szabadedzését megnyerte. Isztambul után újra lemosta a mezőnyt, a második Michael Schumacherre fél, Fernando Alonsóra két másodpercet vert.

A nagyobb kiugrásra 2007 júniusáig kellett várni, amikor biztossá vált, hogy Fernando Alonso 2001-es bemutatkozása óta először indul tinédzser a Forma-1-ben: Sebastian Vettel a megdöbbentő balesete után még versenyzésre nem alkalmas Robert Kubicát helyettesíthette a BMW-nél Indianapolisban.

Két nappal később, első futamán nyolcadik lett, vagyis az F1 történetének legfiatalabb pontszerzője.

Az Amerikai GP után visszatért akkori állandó munkahelyére, a Renault Világsorozatba, július közepén a Hungaroringen versenyzett. Beszélt F1-es élményeiről is.

"A szállodában voltam, már majdnem aludtam. Feküdtem az ágyon, amikor Mario Theissen csapatfőnök felhívott, és azt mondta, Sebastian, versenyezni fogsz a hét végén. Nagyon boldog lettem, de azért nem ugráltam és ordítoztam örömömben."

Akkor már komolyan érdeklődött érte jelenlegi istállója, a Scuderia Toro Rosso, és megvolt az esélye, hogy a mezőny harmadik legjobb autójából az egyik leggyengébbe ül át. Vettel nem aggódott emiatt.

"Látjuk, honnét jött Fernando Alonso. Szerintem ki lehet tűnni egy kevésbé gyors kocsival is" - emlékeztetett arra, hogy a kétszeres világbajnok első csapata a TR-előd Minardi volt.

A váltás hamar összejött, néhány hét múlva újra a Hungaroringen vezetett: a Toro Rosso elbocsátotta Scott Speedet, helyére a német tehetséget szerződtette. Az olasz gárda közölte, a 2007-es szezon további futamain a Magyar GP-től kezdve ő vezeti a 19-es rajtszámú autót.

Az első siker október elején, a Kínai Nagydíjon érkezett, amikor a Toro Rosso addigi legjobb eredményét szerezve negyedik lett az esős futamon. (Az eredményben kis része az Indexnek is volt.)

Idén a folyamatos jó teljesítmény mellett áprilisban került az újságokba, amikor fölmerült, a Red Bull 2009-től átviszi főcsapatához, ami biztossá is vált július közepén, David Coulthard visszavonulásának bejelentésekor.

Rövid idő, picit több mint két év alatt értünk újra Monzába, ahol szombaton első rajtkockát, vasárnap GP-győzelmet szerzett az F1 legkisebb istállójának, és ő lett a Forma-1 legfiatalabb futamnyertese.