Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az FIA visszadobta a Hamilton-ügyet

2008.09.23. 17:10
Nem fellebbezhetett volna a sportfelügyelők belgiumi döntése ellen a McLaren, ezért az FIA fellebbviteli bírósága visszautasította a csapat beadványát. Több angol weblap már korábban megjósolta, hogy így lesz.

Elutasította a McLaren fellebbezését az FIA fellebbviteli bírósága, miután hetfőn meghallgatta, kedden pedig megvitatta a Hamilton-ügyet a szövetség párizsi központjában. ”A felek beszámolói után a bíróság úgy döntött, nem lehet fellebbezni a kérdésben” – közölték.

A döntéshozatal előtti órákban három angol weboldal megírta, a tiltakozás elfogadhatósága a kulcskérdés, és korábban ismeretlen részleteket közölt a tárgyalásról. Azt is állították, formai hibára hivatkozva visszadobják majd a tiltakozást, így a történtek igazi tárgyalása elmarad.

A pitpass.com, az f1-live.com és a grandprix.com egyaránt azt sugallta, ha az FIA-n múlik, nem vizsgálják ki rendesen az esetet, és pontosan így is lett.

Lewis Hamilton a Belga GP-n szabálytalanul előzte meg Kimi Raikkönent, miután megnyerte a versenyt, a felügyelők 25 másodpercet hozzáadtak eredményéhez,. Ez a hivatalosan kiszabott áthaladó büntetés megfeleltetése, mivel azt már nem tölthette le visszamenőleg.

A szabályok szerint ezt nem lehet fellebbezni, de egy éve a Toro Rosso Vitantonio Liuzzi kizárásakor Japánban megtette, és azt az esetet megtárgyalták. Azon vitáztak hétfőn és kedden egész nap, hogy az precedens-e, de végül úgy döntöttek, nem az.

A szakoldalak szerint előkerült egy levél az FIA-tól, amelyben hamisan idézték a 2007-es Liuzzi-büntetést kiszabó akkori főfelügyelőt, Tony Scott Andrewst. A McLaren azt is bizonyítani tudta, hogy a versenyigazgató Charlie Whiting szabályosnak ítélte Hamilton előzését rögtön, miután megtörtént, ám a tárgyaláson már azt vallotta, később megváltozott a véleménye.

A két nap jegyzőkönyve, amiben benne kell legyen Lewis Hamilton vallomása, továbbá Whiting, a McLaren- és a Ferrari-ügyvédeik szavai, mindenre fényt deríthet. Feltéve, ha nyilvánosságra hozzák, vágatlanul.

A bíróság döntése után Lewis Hamilton továbbra is egy ponttal vezeti a vb-t a hét végi, szingapúri futam előtt. Neki kedvező esetben a különbség hét pont lehetett volna.