Az FIA visszadobta a Hamilton-ügyet

2008.09.23. 17:10
Nem fellebbezhetett volna a sportfelügyelők belgiumi döntése ellen a McLaren, ezért az FIA fellebbviteli bírósága visszautasította a csapat beadványát. Több angol weblap már korábban megjósolta, hogy így lesz.

Elutasította a McLaren fellebbezését az FIA fellebbviteli bírósága, miután hetfőn meghallgatta, kedden pedig megvitatta a Hamilton-ügyet a szövetség párizsi központjában. ”A felek beszámolói után a bíróság úgy döntött, nem lehet fellebbezni a kérdésben” – közölték.

A döntéshozatal előtti órákban három angol weboldal megírta, a tiltakozás elfogadhatósága a kulcskérdés, és korábban ismeretlen részleteket közölt a tárgyalásról. Azt is állították, formai hibára hivatkozva visszadobják majd a tiltakozást, így a történtek igazi tárgyalása elmarad.

A pitpass.com, az f1-live.com és a grandprix.com egyaránt azt sugallta, ha az FIA-n múlik, nem vizsgálják ki rendesen az esetet, és pontosan így is lett.

Lewis Hamilton a Belga GP-n szabálytalanul előzte meg Kimi Raikkönent, miután megnyerte a versenyt, a felügyelők 25 másodpercet hozzáadtak eredményéhez,. Ez a hivatalosan kiszabott áthaladó büntetés megfeleltetése, mivel azt már nem tölthette le visszamenőleg.

A szabályok szerint ezt nem lehet fellebbezni, de egy éve a Toro Rosso Vitantonio Liuzzi kizárásakor Japánban megtette, és azt az esetet megtárgyalták. Azon vitáztak hétfőn és kedden egész nap, hogy az precedens-e, de végül úgy döntöttek, nem az.

A szakoldalak szerint előkerült egy levél az FIA-tól, amelyben hamisan idézték a 2007-es Liuzzi-büntetést kiszabó akkori főfelügyelőt, Tony Scott Andrewst. A McLaren azt is bizonyítani tudta, hogy a versenyigazgató Charlie Whiting szabályosnak ítélte Hamilton előzését rögtön, miután megtörtént, ám a tárgyaláson már azt vallotta, később megváltozott a véleménye.

A két nap jegyzőkönyve, amiben benne kell legyen Lewis Hamilton vallomása, továbbá Whiting, a McLaren- és a Ferrari-ügyvédeik szavai, mindenre fényt deríthet. Feltéve, ha nyilvánosságra hozzák, vágatlanul.

A bíróság döntése után Lewis Hamilton továbbra is egy ponttal vezeti a vb-t a hét végi, szingapúri futam előtt. Neki kedvező esetben a különbség hét pont lehetett volna.