Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alonso visszatért a csúcsra Szingapúrban

2008.09.28. 13:39 Módosítva: 2015-05-21 03:54:55
A spanyol a 15. helyről indulva nyert, Massa csövet szakított, Raikkönen ütközött, a biztonsági kocsi miatt pilótákat büntettek az első villanyfényes F1-futamon. Rosberg 2., Hamilton 3. lett.

A 15. helyről indulva nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat, a Forma-1 első éjjel rendezett futamát Fernando Alonso.

A Renault-pilóta, aki legutóbb jó egy éve, az Olasz GP-n lett első, szombaton még dühöngött elszalasztott lehetőségén, amikor az időmérőn autója tönkrement, másnap mégis győzött.

Jól rajtolt, de a kulcs az volt, hogy a 12. körben kiment tankolni, majd a 14.-ben csapattársa, Nelsinho Piquet falnak csapta Renault-ját, így amíg a többiek a biztonsági autó alatt töltöttek újra, ő megelőzhette őket a pályán.

Többek között a vezető Felipe Massát is lehagyta a spanyol, mert a brazil tankolásakor túl hamar kapott zöld jelzést, és elvitte magával a csövet. A boxutca végén parkolt le, várta meg, míg szerelői odafutnak, leszedik a többméteres alkatrészt.

Futama elszállt, csak úgy, mint a másik Ferrariban Kimi Raikkönené, aki Massa mögött várakozva veszített rengeteg időt. Ráadásul Massát nem sokkal később újra a boxba kényszerítették, mert a szakításkor majdnem belement Adrian Sutilbe.

Nico Rosberget és Robert Kubicát is megbüntették, mert tiltott időszakban mentek a boxba. Mást nem tehettek, elfogyott volna az üzemanyaguk, a willaimses így is jól járt, mert a büntetését csak öt körön belül kellett letöltenie, addig vezethette a versenyt: a mögötte jövő Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella nagyon föltartották a többieket.

A 10 másodperces kényszerű megállása után emiatt kedvező helyen maradt, majd amikor az egyetlen tankolást tervező Trulli és Fisichella megállt, Alonso mögött a második helyen találta magát. A harmadik Coulthard, a negyedik Hamilton volt, aki szintén veszített néhány helyet a biztonsági autós káosz alatt.

Az angol a skótot megelőzte, Rosberg üldözésére indult. Alonso, aki második kerékcseréje után vissza tudott jönni az élre, ekkor már nagyon messze járt az élen.

Simának tűnt a befutó, mert Hamilton nem bírt Rosberggel, de az 50. körben Adrian Sutil falnak csapódott az előtte megpördülő Massa miatt, így jött újra a biztonsági kocsi, ami összeszedte a mezőnyt.

Alonso az újraindításkor meglógott, Rosberg megint simán feltartotta Hamiltont, az első három maradt a befutóig.

A kétszeres világbajnok szűk két év után nyert újra versenyt a Renault-nak, a csapat legutóbbi sikere is az övé volt a 2006-os Japán GP-n.

A pontversenyben Hamilton profitált, hat ponttal többet kapott, mint a 13. Massa és a hajrában falnak ütközött Raikkönen, így hét egységgel vezeti a vb-t a brazil előtt. 30 pont, három futam van még hátra, a következő két hét múlva, Japánban lesz, nappal.

A Szingapúri GP végeredménye

1. Alonso Renault (B) 1h57:16.304

2. Rosberg Williams-Toyota (B) + 2.957

3. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 5.917

4. Glock Toyota (B) + 8.155

5. Vettel Toro Rosso-Ferrari (B) + 10.268

6. Heidfeld BMW Sauber (B) + 11.101

7. Coulthard Red Bull-Renault (B) + 16.387

8. Nakajima Williams-Toyota (B) + 18.489

9. Button Honda (B) + 19.885

10. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 26.902

11. Kubica BMW Sauber (B) + 27.975

12. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 29.432

13. Massa Ferrari (B) + 35.170

14. Fisichella Force India-Ferrari (B) + 43.571

15. Raikkonen Ferrari (B) + 4 kör

A Szingapúri Nagydíj körről körre

13.55: A Távol-Keleten este 8 óra van, a városban nem esik, a pálya száraz. Az autók a rajtrácson állnak, a versenyzők készülnek.

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

14.03, rajt: Massa tökéletesen jött el, Hamilton jól, Raikkönen maradt a harmadik helyen mögöttük. Kubica a negyedik, Vettel ötödik. Alonso jól rajtolt, 12. a 15. helyről.

1. kör: Az élen nem volt változás, Alonso nagyon üldözi Nakadzsimát.

2.: Massa 1,5 másodperccel vezet.

3.: 1,8-ra nőtt a brazil előnye.

4.: Nakadzsima mind a négy gumiját szögletesre fékezte, de tartja Alonsót. Nagyon nehéz előzni ezen a pályán.

5.: Massa már 2,6 másodperccel vezet.

7.: Rosberg megelőzte Trullit, és följött kilencediknek. Előttük változatlan a helyzet.

8.: Három másodperccel az élen Massa, viszont az autója alá akadt valamilyen törmelék a pályáról. Nakadzsima is lehagyta Trullit, Alonso következik.

9.: Massa, Hamilton, Raikkönen, Kubica, Vettel, Glock, Kovalainen, Heidfeld, Rosberg, Nakadzsima, Alonso a sorrend, miután a spanyol is megelőzte Trullit. Raikkönené a leggyorsabb kör, 4 másodperccel van Hamilton mögött.

11.: 2,8 másodpercre csökkentette hátrányát Raikkönen, Hamilton 3,5-re van már Massától.

12.: Alonso máris a depóban tankoláson és kerékcserén.

14.: Raikkönené a leggyorsabb kör, már tisztán látja Hamiltont. 2,2 a különbség, Hamilton 4,5-re maradt le.

15.: Nelsinho Piquet a falnak csapta az autóját, a Renault nagyon összetört, de a pilóta kiszállt belőle. Biztonsági autó a pályán.

16.: Barrichello Hondája megállt a pályán, le kell majd vontatni. Kubica tankolt. A kocsit igyekeznek letolni valahová, de pont egy hídon állt meg a gép.

17.: Jön Massa tankolni, a boxutca csak most nyílt meg, eddig nem szabadott volna, sokakat meg fognak büntetni. A ferraris túl hamar kapott zöld jelzést, elhúzta magával a csövet, elrántotta a tankolóberendezést. A pilóta megállt a boxutca végén, a szerelők utána futottak, és nagy nehezen lerángatták a kocsiról a csövet. Utolsónak ment vissza a pályára. Raikkönent simán megtankolták mögötte a tartalék berendezésről.

18.: Újraindult a futam, Rosberg vezet, de lehet, hogy büntetni fogják.

19.: Hamilton a 8., Raikkönen a 15., Massa a 18. helyen. Alonso ötödik.

21.: Rosberg, Trulli, Fischella az első három.

22.: Massa esetét vizsgálják, mert amikor kihajtott a csővel együtt, majdnem belement az egyik Force India-kocsiba is. Biztos lehet egy büntetésben.

23.: Rosberg kiállása is szabálytalan lehetett, de nem tudott mit csinálni, csak úgy, mint Kubica, Webber és Coulthard, mert kifogyott volna a benzinük. Mindegyiküket büntetni fogják.

24.: Massa veszélyesen hagyta el a helyét a boxutcában, át kell mennie a depón újra. A brazil azonnal le is töltötte, Rosberg-nek 10 másodpercre meg is kell majd állnia.

25.: Alonso fogja vezetni a versenyt valószínűleg, a négy előtte állót vagy megbüntetik vagy ki kell mennie tankolni.

26.: Alonsóval közölték a rádión, hogy nem tudják, mi történik, csak nyomja neki.

27.: Kubica letöltötte a büntetését.

28.: Kijött Rosberg is 10 másodpercre, de még így is negyediknek jött vissza.

29.: Fisichella jött sima tankolásra, Trulli marad az élen Alonso előtt. Hamilton a hatodik helyen. Az olasz 11 másodperccel van Alonso előtt.

30.: Trulli, Alonso, Rosberg, Coulthard, Hamilton a sorrend, Raikkönen 12., Massa 15.

31.: Massa kijött tankolni. 30 kör van hátra.

33.: Trulli teljesítette egyetlen tervezett kerékcseréjét és tankolását, Alonso átvette a vezetést.

35.: Alonso 6 másodperccel van Rosberg előtt, Coulthard harmadik, Hamilton negyedik.

37.: Alonso már 30 másodperccel van Trulli előtt, aki már nem fog kimenni tankolni.

38.: Raikkönen megelőzte Trullit.

39.: Nyolc másodperccel vezet Fernando Alonso.

40.: Rosberg utolsó tankolását teljesítette, a hetedik helyre jött vissza.

41.: Alonso is megállt benzinért minden gond nélkül, és visszajött az első helyre, Coulthard elé. Mögötte Hamilton megelőzte a skótot, és második, de még ki kell jönnie tankolni.

42.: Hamilton és Coulthard egyszerre jöttek tankolni, az angol hetediknek jött vissza. Coulthard is elvitte picit a csövet, de még épp időben megállt.

43.: Glock második, Rosberg harmadik, Alonso magabiztosan vezet. Raikkönen negyedik, Hamilton ötödik. A finn és a német még tankolni fog, valószínűleg.

46.: Glock ki is jött benzinért.

48.: Alonso 17 másodperccel az élen, a futam a zsebében van.

50.: Raikkönen tankolt, új gumit kapott, ötödiknek jött vissza. Adrian Sutil a falnak koccant, biztonsági autó a pályán. A német az előtte kicsúszott Massa miatt ment a palánknak. A brazil visszaállt a futamba.

51.: 10 kör a végéig, sprintverseny lesz. A 7-es kanyarban sérült a rázókő, egy rés keletkezett.

52.: A biztonsági autó elhagyja a pályát.

53.: 8 kör, Alonso nagyon eljött, Hamilton tolja Rosberget.

54.: Alonso, Rosberg, Hamilton, Glock, Raikkönen, Vettel a sorrend.

55.: Rosberg jól tartja Hamiltont, Alonsót már nem is látják, 3 kör alatt 6 másodperc előnyt szedett össze.

56.: Senki nem tud előzni, Alonso teljesen tisztán az élen. A szombati időmérőn benzinpumpa-hiba miatt csak 15. lett, dühöngött, mert esélyt érzett az első soros rajthelyre.

57.: Raikkönen eltalálta a falat, összetörte a Ferrarit, kiesett. Megdobta a rázókó a sikánnál.

59.: Alonsónak két köre van, már vissza is vett.

60.: Alonso, Rosberg, Hamilton, Glock, Vettel, Heidfeld, Coulthard, Nakadzsima sorrendben kezdik az utolsó kört.

61.: Fernando Alonso megnyerte a Szingapúri Nagydíjat, az első villanyfényes, éjjeli Forma-1-es futamot. A sorrend nem változott az utolsó fordulóban. A vb-t Hamilton hét pont előnnyel vezeti Massa előtt.