Egymást gyalázzák az F1 sztárpilótái

2008.10.13. 08:40
A Japán Nagydíjon több véleményes ütközés is volt, ráadásul a főszereplők mindegyike máshogy emlékszik. Szerencsére a tévékamerák majdnem mindent megörökítettek.

Másképp látták a Forma-1-es Japán Nagydíj kritikus eseményeit a főszereplő pilóták. A rajtnál Kimi Raikkönen és Lewis Hamilton, a lassítóban az angol és Felipe Massa, a futam hajrájában a brazil és Sebastien Bourdais került egymáshoz nagyon közel, vagy koccant össze.

Hamilton és Massa áthajtásos büntetést kapott, Bourdais a leintés után ennek megfeleltetett 25 másodperces visszasorolást - hárman három különböző esemény miatt.

Az első kanyarban Hamilton elfékezte magát, ő és szintén hasonlót hibázó csapattársa, Heikki Kovalainen kiszorították a pályáról a Ferrarikat. A két finn versenyző autója össze is ért, Hamiltont megbüntették.

"Elég jól rajtoltam, de utána az első kanyarba fékezve jött az egyik McLaren, aztán a másik. Mindkettő nekem jött, nem hagytak helyet, csak egyenesen mehettem. Sok pozíciót veszítettem, és megsérült a kocsim eleje" - nyilatkozta Raikkönen az autosport.com-nak.

A felvételeken látszik, Hamilton egyszer sem koccant neki a Ferrarinak, ő és csapattársa sem szándékosan fékezte el magát, egyszerűen előrébb akartak jutni. Ilyenért a Forma-1-ben eddig sosem büntettek, főleg, hogy ők is rosszul jártak, mert Robert Kubica és Fernando Alonso elment mellettük is. A ferrisok persze jobban visszaestek, és az is biztos, Hamilton elviselhetetlenül későn lépett a fékre, ezzel az egész mezőnyt feltartva.

Hamilton a szokatlan büntetés ellenére sem tiltakozott, bár kizárt, hogy a mclarenesek szándékosan akarták kitenni ellenfeleiket, elismerte, rontott: "Hibáztam és megfizettem érte, az ilyesmi megtörténik."

Alig egy kör múlva Felipe Massa ment neki az angolnak. A brazil volt előrébb, de elfékezte magát a sikánban, vagy legalábbis Trulli lassabb autója miatt későn fordult be, így ellenfele könnyedén és tisztán megelőzte. A ferraris viszont megpróbálta kihasználni a kevés esélyt pozíciója megtartására, de nem jött össze, így belehajtott.

"Nagyon későn fékezett, én is későn fékeztem, kicsit szélesen fordultam a kanyar első részében. Övé volt az én belső ívem, kiszorított a sóderba, a kerekeimmel átmentem, de a következő kanyar balra volt, nekem kedvezett, akkor rám csukta az ajtót, és épp összeértünk, vagyis szerintem versenybaleset volt. Nem tehettem semmit, a sóderen voltam" - hangzott Massa kissé meghökkentő beszámolója.

Többször "gravel"-ről, azaz sóderről beszélt, amikor az említett helyen nyoma sem volt kavicsnak, csak aszfaltozott menekülőútnak és fűnek. A két kocsi igazából közel sem került egymáshoz egészen a kanyar kijáratáig, nem volt szoros manőver, mint például az idei spái, ami tényleg necces eset volt.

A brit újságírókkal össze is szólalkozott a brazil, mert azt állították, Hamilton azt mondta nekik, Massa szerinte direkt ment belé. Hamiltontól ilyet sehol nem lehetett olvasni, Massa is kizárta ezt, biztosan nem erről volt szó, egyszerűen a verenyzés hevében minden áron meg akarta tartani kedvezőbb pozícióját. Ez magyarázhatja azt is, hogy Massa - legalábbis az előzésről készült videó ezt bizonyítja - nem emlékszik tisztán a történtekre.

Hamilton vele szemben csak annyit kifogásolt, hogy mindketten ugyanazt a büntetést kapták. "Ugyanúgy büntettek minket, pedig én nem mentem neki senkinek, ő meg igen."

Massa komolyan gondolta, hogy nem volt vétkes, ám Hamiltont annak tartja, a rajt miatt: "Az ő büntetése jogos volt, az enyémben nem vagyok biztos, az versenyhelyzet volt. A rajtot elrontotta, és akkor fékezett, amikor már mindenki befordult."

Még mielőtt elhinnénk, hogy Hamilton tényleg mindent beismert, nézzük meg utolsó odavetett mondatát: "Azt hiszem, tudjuk, mire megy ki ez a játék."

Sokféleképp értelmezhető ez, de úgy tűnik, az angol azt érzi, a belgiumi eset óta bántják a versenybírák.

A nagydíjnak ezzel még nem volt vége. A futamot leintették, Massa 8. lett, egy pontot hozott Hamiltonon, amikor órák múlva a felügyelők közölték, megbüntették a hatodikként befutott Sebastien Bourdais-t: a franciát hozták ki vétkesnek az ütközésből, az 50. körben összekoccant Massával.

A tévében a brazil hibájának tűnt, igaz, a kameraállás nem tökéletes, de a boxból kihajtó Toro Rossó-s nem látszott szabálytalannak. Bourdais ki is akadt a 25 másodpercen, amivel 10.-nek esett vissza, Massa pedig hetediknek jött föl.

"Számomra tiszta, mi történt. Kijöttem a boxból, óvatosan belül maradtam, nem szorítottam őt ki, nem futottam túl a kanyaron, mert így kell. Mindent megtettem, hogy ne ütközzünk össze, de ő beszorított, úgy viselkedett, mintha ott sem lennék. Mit tehettem? Maximum kitekerhettem volna még neki a vörös szőnyeget" - ironizált Bourdais.

Más kérdés, hogy depóból kihajtó autónak kék zászlót lengetnek, vagyis a lendületből érkezőt nem akadályozhatja, kicsit sem.

Massa ezt az ügyét könnyebben intézte el, mint a hamiltonost: "Szóra sem érdemes, egyszerűen nekem jött, miközben kihajtott a depóból, túl magabiztos volt."

Massa az interjúk idején még nem nézte vissza a felvételeket, bár a következmények szempontjából ez mindegy: Hamilton most kettővel kevesebb ponttal vezeti a vb-t a ferraris előtt, mint a Japán Nagydíj előtt.