Lázadnak az F1-pilóták a büntetések ellen

2008.10.16. 17:38
Volt profi autóversenyzőt és következetesebb ítélkezést követelnek a büntetések kiosztásánál a Forma-1 klasszisai. Fernando Alonso és négy társa a Japán Nagydíjon történtek miatt akadt ki.

Elegük van a Forma-1-es versenyzőknek a sok büntetésből, többen kifakadtak a hét végi Kína Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján: szakértőbb és felelősebb ítéleteket akarnak.

Egy hete, a Japán Nagydíjon Lewis Hamiltont veszélyes előzés, Felipe Massát és Sebastien Bourdais-t ütközés miatt hívták a depóba, Nick Heidfeld szerint mindhármukat igazságtalanul.

A német elbizonytalanodott, állítja, már nem tudja biztosan, mi szabályos, és mi nem.

”A legutóbbi futamig nem aggódtam a hibáim miatt, de már kezdek. Hamilton előzése nem ért büntetést, Bourdais-é érthetetlen. Massáéval nem értek egyet, de az övé még indokolható, végül is megadható” – idézte az autosport.com Heidfeldet.

A BMW-s szerint a megoldás az, ha ugyanazok az ellenőrök vannak minden nagydíjon, úgy, mint tavaly Tony Scott-Andrews. A szakember egy éve elhagyta a Forma-1-et, azóta nincs állandó tag, minden GP-n három kijelölt bíró és egy megfigyelő van.

”Olyan ember kell, aki minden versenyen ott van. Sokkal jobban látja a dolgokat, mint az, aki csak néha jön a futamokra.”

Jarno Trulli szerint az ideális az lenne, ha expilótát alkalmaznának: ”Régóta mondom, hogy profit kellene kipróbálnunk a felügyelők között, mert ezeknek fogalmuk sincs a versenyzésről.”

felipe

”Mindenképp szükségünk van valakire, de nem olyanra, aki 15-20 éve versenyzett, mert azóta jócskán megváltoztak dolgok” – egészítette ki Jenson Button.

Fernando Alonso úgy gondolja, nagy probléma a következetlenség, néha valamiért jár büntetés, később hasonlóért nem. ”Jó ötlet az expilóta, és következetesebb döntéseket szeretnénk.”

Idén maximum a kiegyensúlyozottabb ítélkezést kaphatják meg, volt társuk alkalmazására legalább 2009-ig várni kell. Nem könnyű feladat, mert elfogultsággal vádolhatják, ha például majd volt istállójának kedvez.

Trulli, Alonso és Mark Webber szerint ezt vállalni kell, tökéletes megoldás nincs, de még mindig az exprofi alkalmazása a legjobb lehetőség.