A McLaren rohadtul izgult Glock miatt

2008.11.03. 22:09
Lewis Hamilton egyik főnöke elmesélte, mindent kiszámoltak, de a toyotás megelőzésében így is csak reménykedtek. Sem Vettel, sem Glock nem tudta, mibe keveredett, de egyiküket sem érdekelte, ki lesz a bajnok.

Két esélytelen pilóta keveredett bele a világbajnoki párharcba vasárnap a Forma-1-es zárófutamon: Sebastian Vettel és Timo Glock kavarta meg a sorrendet az utolsó körökben.

A Toro Rosso német versenyzője megelőzte Lewis Hamiltont, átmenetileg elütve őt a vb-től és megnyerve azt Felipe Massának, de az angolnak az utolsó rendes kanyarban sikerült túljutnia a toyotás Glockon, így mégis ő lett a bajnok. Szenzációs utolsó kör volt.

”A kerékcserém után azt sem tudtam, hol vagyok, csak nyomtam neki, ahogy bírtam, megpróbáltam minél több kocsin túljutni. Nem érdekelt Hamilton bajnoksága, de Massát is megelőztem volna futam közben, ha tudom. Csak a saját versenyemmel foglalkoztam” – idézte az autosport.com Vettelt.

A tehetség futam közben üldözte a vezető, másik vb-esélyes Felipe Massát is, őt nem tudta megelőzni, csak a hajrában Hamiltont.

Nála is fontosabb szereplő lett a másik német, aki kockázatos gumiválasztása miatt esett vissza a negyedik helyről.

”Fogalmam sem volt, hogy én vagyok a bajnokság varázsvonala, csak a saját versenyemre figyeltem. Pókerjátszma volt, mi száraz gumin maradtunk, de az utolsó körben egyszerűen túl sok lett a víz nekünk, nem lettünk nyerők vele” – mondta Glock.

Ha az angolt maga mögött tartja, Massa a bajnok, de erre esélye sem volt, a végén egy körben már fél perccel lassabb volt az esőgumik nélkül.

”Azt sem tudom, mikor előzött meg Lewis, jobbra-balra kocsik mentek el mellettem, egyszerre négy is. Örültem, hogy a pályán tudom tartani az autóm, hogy segítsek Lewisnak vagy Felipének, arra sanszom sem lett volna. Az utolsó előtti köröm 1:28 volt, az utolsó 1:48, járhatatlanná vált nekem a pálya.”

A McLaren-igazgató Martin Whitmarsh elárulta, tisztában voltak vele, Glockot kell pilótájuknak legyűrnie a vb-ért.

”Nem kockáztathattunk Vettellel, feltörekvő tehetség, azt mondtuk Lewisnak, legyen vele óvatos. Tudtuk, hogy Glockkal versenyzünk, láttuk őt a GPS-en, láttuk, hogy közeldünk hozzá, meggyőződésünk volt, hogy utolérjük” – mesélte Whitmarsh az ITV-nek.

A menedzser nem tagadta, biztosak nem voltak a dolgukban: ”Persze fölmerült bennünk, hogy tényleg annyira esik-e mint gondoljuk. Biztos, hogy befogjuk? Lapozgattuk a számításainkat, és aggódtunk, nem néztünk-e el valamit. Ez mind tudomány, matematika, számítás, de mégis rohadtul izgultunk.”

Hamilton a célba érés után azt mondta, majd szétrobbant a szíve az utolsó körökben, főnöke szerint viszont ”higgadt maradt, befogta, megelőzte Glockot”, míg ők a boxban szétidegeskedték magukat.