Forma-1-ben is gyors a ralivilágbajnok

2008.11.17. 20:28
Szato Takuma, a Toro Rosso japán pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztelésén. A francia Sébastien Loeb, aki az idén ötödször lett ralivilágbajnok, a nyolcadik időt érte el a Red Bull versenyautójával.

Szato Takuma, a Toro Rosso japán pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok tesztelésén. Az ötszörös ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb a nyolcadik időt érte el a Red Bull versenyautójával.

A Barcelona melletti montmelói pályán rendezett gyakorláson Loeb 82 kört tett meg és mindössze két másodperccel maradt el Szato idejétől. A francia pilóta tavaly egy Renault-t próbált ki.

Kellemes időben, 17-18 fokos napsütésben tesztelhettek a versenyzők, összesen 17 pilóta hajtott ki a pályára, de közülük csak hárman, Kubica, Piquet és Sutil vett részt az idei világbajnokságon. Nem csak a pilóták, de az autók mezőnye is változatos volt hétfőn. A többség bevetette a 2009-es szabályoknak megfelelő aerodinamikai elemeket, a slick gumikat is, illetve ezek minden lehetséges kombinációját.

A Renault két pilótája, Piquet és a holland Giedo van der Gardé is összetörte autóját. A kinetikus energia-visszanyerő rendszer, a KERS is bekerült néhány autóba, többek közt a Ferrariba, a McLarenbe és a BMW Sauberbe is.

A tesztelésen részt vett az idei GP2 sorozaton második Bruno Senna, Ayrton Senna unokaöccse, aki a 15. időt érte el a Hondával. A háromszoros F1-es világbajnok Ayrton Senna az 1994-es imolai GP-n vesztette életét. A csapatok három napig gyakorolnak a montmelói pályán.

Egyedül a Toyota hagyta ki a felkészülés ezen szakaszát, ők majd decemberben kezdik meg a felkészülést a jövő évi sorozatra.

A teszt első napjának végeredménye:

1 Szato (japán) Toro Rosso

2 Buemi (svájci) Toro Rosso

3 Wurz (osztrák) Honda

4 de la Rosa (spanyol) McLaren-Mercedes

5 Badoer (olasz) Ferrari

6 Paffett (brit) McLaren-Mercedes

7 Kubica (lengyel) BMW Sauber

8 Loeb (francia) Red Bull Racing

9 Piquet (brazil) Renault

10 Klien (osztrák) BMW Sauber

11 Hülkenberg (német) Williams

12 Liuzzi (olasz) Force India

13 Sutil (német) Force India

14 Gené (spanyol) Ferrari

15 Senna (brazil) Honda

16 van der Garde (holland) Renault

17 di Grassi (brazil) Honda