Aki a legtöbb aranyat nyeri, F1-világbajnok

2008.11.26. 21:52
A Forma-1-főnök Bernie Ecclestone megerősítette, tényleg arany-, ezüst- és bronzérmet akar osztani a sorozatban az eddigi pontok helyett. Állítja, hivatalosan is elindította az ügyet, decemberben az FIA megtárgyalja, változtassanak-e.

Minden áron keresztül viszi aranyérmes ötletét a Forma-1-ben, állítja a sorozat egyik főnöke, Bernie Ecclestone. A topmenedzser két hete állt elő vele, hogy az eddigi pontok helyett a futamok első három helyezettje arany-, ezüst- és bronzérmet kapjon, a vb-t meg az nyerje, akinek a legtöbb aranya gyűlik össze.

”Így lesz és kész, mert elegem van már belőle, hogy mindenki arról beszél, miért nincsenek előzések. Nem azért, mert rosszak a pályák vagy a pilóták, hanem mert nincs szükségük az előzésekre” – idézte az autosport.com Ecclestone-t, aki Londonban, egy új szponzorszerződés aláírásakor nyilatkozott a sajtónak.

Idén Felipe Massa hat, Lewis Hamilton öt nagydíjon győzött, mégis az angol lett a bajnok, mert a Brazil GP-n összehozott 5. helyével egy ponttal többet szerzett. Ha a 78 éves vezető ötletét bevezetnék, Massa ünnepelhetett volna.

”Ha te vezetsz, én meg második vagyok, nem fogok előzéssel próbálkozni, mert azzal kicsúszást kockáztatok. Miért is áldoznék föl nyolcat mindössze két pontért? De ha meg kell tennem, mert a világbajnokságot a legtöbb aranyérmet szerző nyeri meg, akkor meg fogom tenni” – magyarázta Ecclestone, aki a Michael Schumacher-korszak közepén a legnagyobb támogatója volt a pontrendszer átalakításának.

A Forma-1-ben sokáig 9 járt az első, 6 pont a második helyért, előbbit aztán 10-re növelték. Mivel Schumacher így 2002-ben már július közepén megnyerte a világbajnokságot, 2003-tól kezdve a másodiknak 8 pontot kezdtek adni, hogy szorosabban tartsák a versenyt.

2006 végén a német visszavonult, azóta tavaly és idén is egyetlen pont döntötte el a világbajnokságot, ami természetesen az utolsó futamon dőlt el mindkétszer.

”Az nem lehet, hogy valaki bajnok legyen egyetlen futamgyőzelem nélkül” – mondta Londonban Ecclestone, igaz, ez a Forma-1 59 szezonja alatt egyszer sem fordult elő. A legkevesebb sikere, egy, 1982-ben Keke Rosbergnek volt, de az a szezon az F1 történetének egyik legizgalmasabbja lett.

massa

Ecclestone egész évben azt hajtogatta, mindegy neki, ki lesz a bajnok, a lényeg, hogy az utolsó futamon dőljön el a vb. Ha felvetését bevezetnék, jóval nagyobb lenne az esélye, hogy egy, két, esetleg három GP-vel korábban már meglegyen az összesítés nyertese.

Ráadásul a megbízhatóság és a kiegyensúlyozottság szinte feleslegessé válna, a világbajnok lehet, hogy megnyerne hét GP-t, a többin kiesne, mégis ő végezne az élen.

Az olimpia éremtáblázatához hasonlító számítás egyelőre nem is teljesen tiszta, mert arról a főnök nem beszélt, hogy mi lenne a 4-8. helyezettekkel, akik eddig szintén pontot kaptak.

Ha megszűnne az egész pontrendszer, a mezőny háromnegyedének érdektelenné válnának a futamok, de lehetne az érmekkel párhuzamosan alkalmazni. Ez persze bonyolulttá tenné a számítást, és az első három helyezéshez semmi köze nem lenne, csak akkor, ha az érintetteknek mindegyik féléből ugyanannyi éremmel állnának.

”Bernie ötlete eszetlenség – reagált a BBC rádió egyik műsorában Eddie Jordan volt istállótulajdonos, aki úgy gondolja, eltörölnék a pontszámítást. - A rendszerre szükség van, egyetlen pont a kisebb csapatoknak annyit jelenthet, mint egy győzelem a Ferrarinak vagy a McLarennek. Az olyanok, mint Felipe Massa, akik alulról küzdötték föl magukat, tudják, mennyire fontos az a pont.”

Ecclestone korábban elárulta, az összes csapatvezető támogatja az éremrendszert, Jordan szerint ez képtelenség.

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) végrehajtó testülete decemberben dönt az ügyben, Ecclestone sikerére valójában kevés az esély.