Keressük az év Forma-1-es pilótáját

2008.12.07. 08:55 Módosítva: 2008.12.08. 17:32
A pályán Lewis Hamilton lett a világbajnok, de vajon tényleg ő volt a legjobb? Öt név Alonsotól Vettelig, szavazzon!

Meglepő végeredményt hozott a brit The Times szavazása, ahol a többnyire angol olvasók nem világbajnok kedvencüket, hanem egyik legnagyobb ellenfelét, Fernando Alonsót jelölték az év Forma-1-es pilótájának.

Mi az Indexen keressük 2008 legjobbját, öt jelölt közül választhatják ki a győztest.

Lewis Hamilton (világbajnok, 98 pont, 5 futamgyőzelem)

Majdnem az összes tradicionális nagydíjat megnyerte: Ausztráliát, Monacót, Silverstone-t, de ő végzett az élen Hockenheimben és Kínában is. Amikor teljes összhangban volt McLarenjével, nem lehetett megverni, de butaságot csinált Bahreinben és főleg Kanadában, az emlékezetes boxbalesetnél. Autója sosem hagyta cserben, ám legjobb győzelmét, a belgiumit elvették tőle. Júniustól a befejezésig vezette a ponttáblázatot, egyértelmű lenne, ő az év embere, mert a legfiatalabb világbajnok lett. Sikeréhez viszont kellett jó adag szerencse, már-már mázli, amikor Brazíliában az utolsó kanyarban biztosította be a címet.

Felipe Massa (vb-2., 97 pont, 6 győzelem)

Hasonlóan Hamiltonhoz, ha jó napja volt verhetetlenül ment: Bahrein és Isztambul már szinte az ő pályája, annyira profi ott, Franciaországban mellé állt a szerencse, Valenciában újra mesteri volt, hazájában, Brazíliában legyőzhetetlen. Silverstone-ban viszont hatszor pördült meg, Belgiumban csak távolabbról tudta követni Hamiltont és Kimi Raikkönent, ottani sikerét az angol visszasorolásának köszönhette, ami nem kicsit lendített rajta a pontversenyben. Voltak gondjai a Ferrarival, a Hungaroringen kocsija, Szingapúrban csapata vett el tőle győzelmet. Amikor az utolsó futamon áthaladt a célvonalon, még bajnoknak hitték, de fél perccel később veszített.

Robert Kubica (vb-4., 75 pont, 1 győzelem)

A szezon feléig nagyon kiegyensúlyozottan vezetett, Kanadában megszerezte maga és a BMW első győzelmét, élre állt a világbajnokságban. Folyamatosan fejlődött ő és a kocsi is, bár ősszel kissé visszaestek, két futammal a vége előtt még esélye volt vb-t nyerni. Hamiltonnál, Massánál, Raikkönennél kevesebbet hibázott, de a dobogóról is lemaradt a végén.

Fernando Alonso (vb-5., 61 pont, 2 győzelem)

A kétszeres világbajnok a középmezőnybe tartozó autóból újra élcsapattá tette a Renault-t, annyi futamot nyert meg, mint Kimi Raikkönen a Ferrarival. Egész évben nem hibázott, Szingapúrban és Japánban szenzációsan ment. Idén nem veszett össze senkivel, pár Hamilton-ellenes nyilatkozata volt, de a végén személyesen gratulált a világbajnoknak és a mclareneseknek.

Ki az év F1-pilótája?

Sebastian Vettel (vb-8., 35 pont, 1 győzelem)

A Forma-1 leggyengébbnek tartott autójával lett a sorozat történetének legfiatalabb futamgyőztese Monzában. A Toro Rosso-Ferrari persze közel sem volt a legrosszabb autó, a szezon utolsó harmadára, köszönhetően leginkább Vettel képességeinek és érzékének, a jobbak közé került. Olaszországban minden összejött neki, aztán majdnem a vb-t is eldöntötte, amikor a zárófutamon megelőzte Hamiltont, letaszítva a nagy sikert jelentő helyről. 21 évesen bátran ment, nem törődött az elvárásokkal és a felelősséggel, egész évben rutinos versenyzőként vezetett.