Picsognak az F1-pilóták az új szabály miatt

2009.03.19. 15:59 Módosítva: 2009.03.19. 15:59
A címvédő Lewis Hamiltonnak nem tetszik, a már visszavonult Michael Schumacher nem látja értelmét a Forma-1-es pontszámítási szabályváltoztatásoknak. Jenson Button szerint negyven ponttal - vagy kevesebbel - is világbajnok lehet valaki, ami szerinte ciki.

Ellenzik a pilóták a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) kedden elfogadott Forma-1-es szabályait, melyek szerint az idei vb-sorozatban már nem a pontok, hanem a futamgyőzelmek száma dönt a világbajnokról.

Az új rendszer alapján csak az elsőségek egyenlősége esetén rangsorol a futamokon szerzett összpontszám. Ugyanakkor az egyes viadalokon belül marad a régi szisztéma, amely szerint az első hely 10, a második 8, a harmadik 6 pontot ér, majd egyesével csökkenve a negyedikért 5, a nyolcadik pozícióért pedig 1 pont jár. A pontozás dönti majd el a világbajnokság további sorrendjét.

Az új rendszer alkalmazása esetén a 2008-as világbajnok nem Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), hanem Felipe Massa (Ferrari) lett volna. A brit vb-győztes öt futamgyőzelemmel diadalmaskodott tavaly, brazil riválisát pedig hatszor intették le elsőként.

"Nem igazán tetszik ez az új felállás" - összegzett tömören Hamilton. Csatlakozott hozzá a hétszeres világbajnok Michael Schumacher is: "Semmi értelmet nem tudok felfedezni abban, hogy legyen egy olyan világbajnokunk, akinek kevesebb pontja van, mint a másodiknak."

A kétszeres vb-első Fernando Alonso az ellen fakadt ki, hogy folyton változnak az előírások, és követelte a régi módszer visszaállítását. Jenson Button egyetértett azzal, hogy izgalmas mindig a győzelemre törni, ugyanakkor szerinte kockázatos is.

"Kilenc futam után már lehetne egy világbajnokunk, aki a többi versenyen már nyugodtan fagyizhatna. Vagy mondjuk egy pilóta négy GP-t megnyer, a többin rendre kiesik, és 40 ponttal végez. Egy másik ugyanakkor háromszor diadalmaskodik, 14-szer másodikként ér célba, 142 pontot gyűjt, mégsem lehet világbajnok. A nézők aligha fogják ezt megérteni."

hamilton

Sőt, elég lehet akár 3 futamsiker is 14 kieséssel, vagy nagyon extrém esetben még kevesebb GP-nyerés.

A Forma-1-es istállók szövetségének (FOTA) március 5-i, genfi ülésén a résztvevők azt javasolták, hogy a csapatok a győzelemért 12, a második helyért 9, a harmadikért pedig 7 pontot kapjanak. A negyediktől nyolcadik pozícióig (5-től 1-ig) járó pontok nem változtak volna. Ezt az ötletet végül nem fogadták el.

A 2009-es világbajnokság jövő vasárnap, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.