Button sárga zászló alatt nyert Ausztráliában

2009.03.29. 07:38 Módosítva: 2009.03.29. 18:37
Az angol végig vezetett, Vettel, Kubica 2 körrel a leintés előtt ütközött. Brawn 1-2., Ferrari-KO a szezonynyitón. Jarno Trullit a 3. helyről sorolták vissza, Hamilton lépett így a dobogóra.

Kettős győzelmet szerzett története első F1-futamán a Brawn-Mercedes csapat a szezonnyitó Ausztrál GP-n: Jenson Button győzött, Rubens Barrichello második lett.

Az újonc csapat pilótái ebben a sorrendben rajtoltak, de míg az angol tökéletesen jött el, a brazil visszaesett a középmezőnybe. A 17. körig simán ment minden Buttonnak, akkor viszont Kazuki Nakadzsima odaverte Williamsét, és jött a biztonsági autó.

Összeterelték a mezőnyt, de Button megint jól gyorsított, és öt másodperccel újra elhagyta a második Sebastian Vettelt. Barrichello és a 18. helyről induló Lewis Hamilton folyamatosan jöttek egyre feljebb.

Az utolsó 12 körre a futam újra izgalmassá vált, a harmadik Robert Kubica a kedvezőbb kemény gumin fejezte be a versenyt, míg Button és Vettel a gyorsan elkopó szuperlágyon.

A lengyel négy körrel a vége előtt befogta a németet, előzni akarta kívülről, de a Red Bull és a BMW összeakadt, kipördültek. Letört az első szárnyuk, miután felgyorsítottak, kicsúsztak, feladták, de versenybaleset volt, hibás nélkül.

Lewis Hamilton végül harmadik lett

Jarno Trulli harmadik helyét elvették, mert az utolsó biztonsági autós szakaszban lefutott a pályáról, majd visszaelőzte az eléje kerülő Lewis Hamiltont. A Toyota pilótájának nehéz versenye volt, a mezőny után kellett erednie, miután szombaton a megengedettnél hajlékonyabb légterelők miatt az utolsó helyre sorolták az edzés után. Tizenkettedik lett a vasárnapi büntetés után.

A nagydíj sárga zászló alatt, lassú tempóban fejeződött be, mert takarították a Vettel-Kubica-balhé alkatrészeit.

Barrichello feljött a 2. helyre, a Toyota időmérő-kizárása után a depóból induló Jarno Trulli a harmadikra. Őt azonban visszasorolták a 12. helyre, így Hamilton végül harmadiknak futott be a mezőny végéről, Fernando Alonso ötödiknek. Élete első F1-versenyén Sebastien Buemi két pontot szerzett.

A Ferrarik kiestek, Kimi Raikkönen a hajrában a falnak koccant, Felipe Massa autója körökkel később meghibásodott.

Az 1954-es Francia GP óta nem fordult elő, hogy egy új csapat - akkor a Mercedes - első futamán az első helyről induljon, majd győzzön. 55 éve az ötszörös világbajnok Juan-Manuel Fangio vezette a nyertes kocsit, Button a második, akinek sikerült a bravúr.

A rajt előtt

Az Albert Parkban délután öt óra van, szépen süt a nap, az idő jó, mint eddig egész hétvégén. A nap már lemenőben, a hőmérséklet csökken, mindkettő, főleg utóbbi, jócskán befolyásolhatja a versenyt.

Az első sorban az újonc csapat pilótái, az időmérőről kizárt Toyoták a mezőny végén, már biztosan szabályos hátsó szárnnyal.

A KERS-sel induló sztárcsapatok a középmezőnyben, a közülük legjobb Ferrari egyik pilótája a 6. helyen, a világbajnok Lewis Hamilton a 18.-on.

Az Ausztrál Nagydíj körről körre

8.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre.

Rajt: Button tökéletesen jött el, mellőle Barrichello viszont borzasztóan elszúrta, visszaesett a középmezőnybe, és még koccant is, meglökte Webbert. Az angol viszont két másodpercnyi előnyt szerzett.

1. kör: Button meglógott, Vette, Massa, Kubica, Raikkönen mögötte. Nick Heidfeld defekttel jött a depóba, Webber autóján első szárnyat cseréltek, Heikki Kovalainen is kiállt, ő a rajtnál ütközött Webbernek.

2.: Lewis Hamilton a 11. helyre jött föl, megelőzte Fisichellát. Button úgy négy másodperccel vezet, Barrichello a hetedik, előtte Nico Rosberg van.

5.: Hamilton Piquet-vel harcol, majdnem összeértek, de visszaverte a brazil a bajnokot.

6.: Az angol lehagyta a renault-st. Könnyebb előzni az új szabályokkal, egyelőre úgy tűnik.

7. Buttont nem képesek követni, fél célegyenessel vezet Vettel előtt. Ők ketten a keményebb abroncson indultak, a messziról üldözők a lágyabbal, így már két másodperccel lassabbak, mint az első kettő. A puha gumi hamar elkopott.

9.: Rosberg a célegyenes végén kifékezte Raikkönent, Barrichello egy kanyarral később hátulról nekiment, majd kívülről megelőzte a megcsúszó finnt. A kör végén Raikkönen kiállt új gumiért, talán defektet is kapott, amikor a brazil megnyomta.

11.: Massa is kereket cserélt, Rosberg és Barrichello harcolnak, a Brawn GP kocsiján törött az első szárny.

12: A 2. Vettel és a 3. Kubica között 23 másodperc volt a különbség, míg a lengyel ki nem állt tankolni. Button Rosbergék előtt 27 másodperccel vezet.

13.: Vettel tartja magát, öt másodpercen belül van Button mögött, ás gyorsabb az utóbbi körökben, mint a brawnos. Rosberg a 3., Barrichello a 4. Nakadzsima 5., Piquet 6. A kétszeres bajnok Fernando Alonso 9.

16.: Rosberg is tankolt, 21 másodpercet állt, gond volt a bal első keréknél, visszaesett 12.-nek, majd Raikkönen hamar lehagyta.

17.: Nakadzsima csúnyán odaverte az autóját, rossz helyen áll, de a biztonsági kocsi egyelőre nem jön. A második Vettel már tankolt, a vezető Button még nem.

18.: Button is megtankolt, rögtön mögötte kiküldték a biztonsági autót. Idén bármikor lehet tankolni. Fisichella a depóban elgázolta a gumijait, senki nem sérült meg.

19.: A safety car minden autót elenged, várja a vezető Buttont. Vettel, Massa, Kubica vannak a brawnos mögött.

20.: Button beérte a lassú autót, mostantól kezd mögéje felzárkózni a mezőny, de még nagyon messze van a többi autó.

21.: Barrichello a 10. helyre esett vissza, de kicserélték az első szárnyát, újra közel tökéletes autója van. Beérte mindenki a biztonsági kocsit.

23.: Újraindult a verseny, Button és Vettel jól elszakadt, Massa, Kubica, Raikkönen mögöttük.Piquet kicsúszott a kavicságyba. Hamilton és Alonso jönnek föl.

25.: Button újra meglépett, mindenki kissé leszakadt a másikról.

28.: Csak két és fél másodperccel tudott elhúzni Button Vetteltől.

30.: Vettel négy másodperccel szakadt le Buttontól, de még a nyolcadik Barrichello is 10 másodpercen belül van.

31.: Massa jött tankolni, telitették a végéig.

36.: A 3. Kubica futotta a leggyorsabb kört, megy rá Vettelre, utol is érte.

37.: Az újonc Buemi a Toro Rossóval a 6. helyen van.

38.: Button, Vettel, Kubica, Raikkönen, Barrichello a sorrend.

39.: Kubica és Raikkönen tankoltak.

41.: Vettel nem tud 5 másodpercen kívülre kerülni Buttonhoz képest. Hamilton már az 5. helyen van.

43: Button, Vettel, Barrichello, Rosberg a sorrend, Hamilton kiment tankolni, tizediknek jött vissza..Raikkönen megpördült, a pálya fala mellé csúszott. Vissza is ment a boxba.

45.: Vettel tankolt, épp visszajött Barrichello elé, még mindig 2.

46.: A másik ferraris, Massa is lement a pályáról, kocsija lelassult, beállt a depóba és föladta. Button letudta utolsó tankolását, visszaállt Vettel elé, roboghat a célig.

48.: 10 kör a végéig, Barrichellónak még kell új gumi.

50.: Vettel 1,5 másodperccel van Button mögött, és a kemény gumin lévő harmadik, Kubica is jön.

51.: Barrichello kijött a depóba, ötödiknek jött vissza, Button mögé.

52.: Button, Vettel és Kubica 5 másodpercen belül van, hat kör a végéig. Barrichello kívülről megelőzte Barrichellót, negyedik.

53.: Trulli is lenyomta Rosberget, a williamsesnek elkopott a lágy gumija, sorra mennek el mellette, Hamilton is megelőzte.

54.: Már csak négy kör, Kubica kezdi támadni Vettelt, Button még tartja az előnyét.

55.: Kubica megpróbálta megelőzni Vettelt, akinek teljesen elkopott a gumija, de a német nem engedett, összeakadtak, letört mindkettejük első szárnya. Tövábbmentek, de kicsúsztak, mert első légterelő nélkül nem tudtak menni. versenybaleset volt, Vettel a rádión azonnal bocsánatot kért a csapatától.Pályán a biztonsági autó.

57.: Button, Barrichello az élen, Brawn 1-2. Trulli, Hamilton, Glock, Alonso, Rosberg, Buemi a 8 pontszerző.

58.: A safety car kiment az utolsó méterekre, de a futam sárga zászló alatt, előzni tilosban ért véget. Jenson Button rajt-cél győzelmet szerzett, csapattársa, Rubens Barrichello lett a második, Jarno Trulli a harmadik.

Az Ausztrál Nagydíj módosított végeredménye

1. Jenson Button (brit, Brawn GP) 1:34:15,784 óra
2. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP) 0,807  másodperc hátrány
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 2,914
4. Timo Glock (német, Toyota) 4,435
5. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 4,879
6. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) 5,722
7. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso-Ferrari) 6,004
8. Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso-Ferrari) 6,298
9. Adrian Sutil (német, Force India-Mercedes) 6,335
10. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 7,085
11. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India-Mercedes) 7,374
12. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 26.604
13. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) 1 kör hátrány
14. Sebastian Vettel (német, Red Bull-Renault) 2 k. h.
15. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 3
16. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 3