Tündérmese, de az óvás ütheti a Brawn-t

2009.03.29. 12:45 Módosítva: 2009.03.29. 18:36
55 éve nem történt meg a Forma-1-ben, ami vasárnap Jenson Buttonnal, de lehet, hogy a Brawn GP sztorija két hét után véget is ér: fellebbeztek ellenük riválisaik, döntés a következő GP után várható. A toyotás Trullit megbüntették, oda a harmadik helye, tizenkettediknek rangsorolták vissza.

"Micsoda kocsi" - súgta csapatfőnöke, Ross Brawn fülébe az Ausztrál Nagydíj eredményhirdetése előtt a második helyezett Brawn-pilóta, Rubens Barrichello.

Az istálló első versenyét márkatársa, a másik BGP001-es modellt vezető Jenson Button nyerte rajttól célig vezetve, a team kettős sikert ért el rögtön első próbálkozásra.

Ilyen egyszer fordult elő korábban a Forma-1-ben, amikor az 1954-es Francia Nagydíjat az ötszörös világbajnok Juan-Manuel Fangio ugyanígy a gyár bemutatkozó versenyén az első rajthelyről indulva nyerte meg.

"Nem érdekel a sárga zászló, úgy nyertem, ahogy kell, de nem csak én, az egész csapat. Ez egy tündérmese, reméljük, folytatódik is" - mondta a sajtótájékoztatón Button, aki arra utalt, hogy a GP egy baleset miatt a biztonsági autó közreműködése alatt fejeződött be.

Abszolút megérdemelte második futamgyőzelmét az angol, aki 2006, Budapest után ünnepelhetett. A Brawn egyelőre a mezőny egyik legkisebb költségvetésű istállója, így nem lesz könnyű az élen maradniuk.

"Mindent megteszünk, hogy a kis pénzünkből is versenyképesen tartsuk az autót, és az élen maradjunk. Folytatódnia kell, mert itt akarunk lenni a csúcson, úgyhogy jöhet Malajzia" - bizakodott Button.

Barrichello annak ellenére második lett, hogy a rajtnál majdnem tíz helyet veszített. "Üresbe tettem a kocsit, koccantam, összetört a gép, azt gondoltam, esélyem sem lesz. Utána még Raikkönennel is találkoztam, nem unatkoztam. Sikerült végül visszajönni másodiknak, ami leginkább az autónak köszönhető" - értékelt a brazil.

Főnökük, Ross Brawn csapatvezetői premierjén azonnal győzött. "Csodás minden, amit tettünk, szavakba foglalhatatlan. Nem volt olyan könnyű, mint talán látszott, többször is figyelnünk kellett az ellenfelekre, és a megbízhatóság is kérdés, hiszen alig teszteltünk a télen. Hihetetlen, ennél jobban nem alakulhatott volna" - nyilatkozta Brawn a BBC-nek.

Az exferraris menedzser a semmiből hozta vissza a tönkrement Hondát - egy eurót fizetett érte -, és tette egy hónap alatt a Forma-1 jelenleg legerősebb alakulatává.

Az ismétlésre sokat nem kell várniuk, Malajzia egy hét múlva jön, utána viszont izgulhatnak: a riválisok feljelentették őket a BGP001-es fenéklemeze miatt. Az ellenőrök ugyan megfelelőnek találták az alkatrészt, az ellenfelek fellebbeztek.

A fellebbviteli bíróság a következő futam után ül össze, és bár nem valószínű, de utólag elveheti tőlük a sikert.