Malajziában is feljelentik a diffúzorbandát

2009.04.01. 15:49 Módosítva: 2009.04.01. 16:29
A Melbourne-ben engedélyezett Brawn-, Toyota- és Williams-fenéklemezt a második Forma-1-es futam ellenőrei akár szabálytalannak is találhatják, mert a testület más tagokból áll, mint legutóbb. Az ellenfelek újra próbálkoznak.

Ismét feljelentik csütörtökön a három, eltérő fenéklemezzel versenyző istállót a Maláj Nagydíjon, állítja az autosport.com. Az évadnyitó Ausztrál GP előtt, múlt csütörtökön a Ferrari, a Renault és a Red Bull már megtette ezt, de a Brawn GP, a Toyota és a Williams elleni beadványukat elutasították a melbourne-i ellenőrök.

diff

Sőt, az FIA a vádlók fellebbezése után már a tárgyalás időpontját is kitűzte április 14-re, akkor dől el végleg, szabályos-e az eltérő diffúzor.

Sepangban viszont újra próbálkoznak, mert az ellenőrbizottság tagjai nem a melbourne-iek, így akár ellentétes döntést is hozhatnak.

Az FIA állandó technikai ellenőre Charlie Whiting, ő már kétszer megfelelőnek mondta a kérdéses fenéklemezeket. Harmadszor is ezt fogja tenni, de véleményét felülbírálhatják.

Sam Michael, a Williams technikai igazgatója az Autosportnak elmondta, semmi gondjuk az eljárással. Az lepi meg, hogy a riválisok nem másolni próbálják őket, hanem gátolni. Tudja persze, jelenleg mást nem tehetnek, az ausztrál és a maláj futam közötti idő kevés az átépítésre, így az egyetlen járható út az eszköz betiltatása.

”Amikor télen kifejlesztettük a diffúzort, azt gondoltuk, a többség lekopírozza, esetleg egy-két csapat nem. Ezzel szemben pont fordítva történt, kevesebben vették át, mint ahányan nem” – nyilatkozta Michael.

A riválisok szerint a Brawn, a Toyota és a Williams fenéklemeze körönként fél másodperc előnyt jelent. Melbourne-ben a Brawn kettős győzelmet szerzett, a Toyoták 3. és 5. helyen végeztek – mielőtt a dobogós Jarno Trullit kizárták –, a williamses Nico Rosberg hatodik lett.

Az eljárás Malajziában is a gépátvétel után kezdődhet, és várhatóan még csütörtökön lezárul.