A McLaren nagyon megszívatta Hamiltont

2009.04.02. 17:40 Módosítva: 2009.04.02. 17:43
Az istálló nem bízott saját pilótájában az Ausztrál Nagydíjon, helytelen utasítást adott neki, hazugságra kényszerítette, mindezt le is tagadta. A ellenőrök rájöttek, a McLaren nem is fellebbez világbajnoka kizárása ellen.

Nem fellebbez pilótája, Lewis Hamilton melbourne-i kizárása miatt a McLaren, közölte Martin Whitmarsh csapatfőnök, miután a világbajnokot a Maláj GP-n visszamenőleg vágták ki az Ausztrál Nagydíjról.

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) bizottsága először Jarno Trullit zárta ki, mert tiltás alatt előzte Hamiltont, de a héten új bizonyíték került a szervezet kezébe, ami alapján csütörtökön az angolt hozta ki vétkesnek. Ráadásul szerintük a versenyző és egyik főnöke hazudott a képviselőinek.

Az ellenőrök meghallgatták a McLaren és Hamilton közti, futam közbeni rádióbeszélgetést, illetve az egyik televízió interjúját: a bajnok mindkettőben elismerte, szándékosan engedte maga elé Trullit, mivel főnökei erre utasították.

A McLaren-Hamilton párbeszéd

Lewis Hamilton: A Toyota lement az ívről, a pályán kívül volt, (megelőztem) rendben van ez?

McLaren: Lewis, vissza kell engedned a Toyotát. Engedd el a Toyotát.

LH:Oké.

M: Rendben, Lewis, maradj előtte még egy ideig, Charlie-val beszélünk. (Charlie Whiting, versenyigazgató, az FIA technikai bizottságának vezetője.)

LH:Már elengedtem.

M:Rendben, Lewis, jó így. Ellenőrizzük.

LH: Nem kellene elengednem, hogyha hibázott.

M: Igen, értjük, Lewis, csináljuk csak a szabálykönyv szerint.

LH: Valami hír Charlie-tól, hogy visszaelőzhetem-e?

M: Még várjuk a választ, Lewis, várjuk. Lewis, ez az utolsó kör, ne előzz, rajta vagyunk a Trulli-dolgon, tartsd a pozíciódat.

Whitmarsh állítja, nem hallgattak el bizonyítékot a melbourne-i meghallgatáson: ”Nem volt hazugság. A csapat hibázott, mert azt gondoltuk, a rádióbeszélgetésünket már meghallgatták, ezért nem szolgáltattuk be külön az anyagot”.

Az FIA Malajziában, miután nyilvánosságra hozta a rádióban elhagzottakat, újabb közleményt adott ki.

”A melbourne-i kihallgatáson ellenőreink és a versenyigazgató megkérdezték Lewis Hamiltont és a McLaren-menedzser Dave Ryant, hogy utasították-e a pilótát Trulli elengedésére. Mindketten azt mondták, nem. A versenyigazgató külön megkérdezte Lewis Hamiltont, hogy szándékosan engedte-e el Trullit. Hamilton állította, nem szándékosan.”

Innét kezdve a magyarázkodás felesleges, de Whitmarsh megtette, perceken át beszélt az őt szorongató újságírókkal, és végül kiderült az egész történet alapja, amivel nagyon megszívatták saját pilótájukat meg az egész McLarent.

hamilton

”Nem tudtuk, hogy Trulli teljesen lement a pályáról, ezért megkértük Lewist, hogy engedje őt vissza. A csapat nem látta, mi történt (a Toyotával), így az volt az álláspontunk, hogy ez a legbiztosabb, amit tehetünk” – árulta el Whitmarsh, megerősítve a feltételezést, ő és mclarenes kollégái nem hitték el a világbajnokuknak, hogy a Toyota tényleg elhagyta a pályát, vagyis előzhető.

Hamilton így dobogós helyet, hat vb-pontot veszített, de ez még jóval több is lehet: az ellenőrök félrevezetése külön szabálysértés, az FIA közölte, emiatt mégtovább büntethetik a pilótát az istállóval együtt.

A végül tisztázott Jarno Trulli legtalálóbb megjegyzése zárta le az esetet: ”kiderült az igazság”.