Diffúzordöntés szerdán: 3 lehetőség van

2009.04.14. 17:38 Módosítva: 2009.04.14. 17:41
Kedd a tárgyalás napja volt a párizsi FIA-ülésen, szerdán hirdetnek ítéletet a hónapok óta húzódó diffúzorügyben. Több variáció létezik a határozatra, de a BMW-nél már készül az új, egyelőre perelt alkatrész.

Kedden tárgyalta a diffúzorügyet az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) fellebbviteli bírósága (ICA), de eddig csak annyi derült ki: az ítéletet szerda délután közlik.

Délelőtt megjelent a kihallgatáson a négy vádló, a Ferrari, a Red Bull, a Renault és a BMW képviselete, illetve valószínűleg a McLarené is: az angolok csatlakoztak utolsóként, de ők nem fognak felszólalni a Brawn GP, a Toyota és a Williams ellen.

A PA hírügynökség kedd délután idézett Nigel Tozzi Ferrari-ügyvéd beszédéből: ”Aki tud angolul, megmondhatja, kiskapu van a szabályban. Ennek kihasználása játék a szavakkal, az előírások kárára.”

A másik oldalról Ross Brawn csapatfőnök nyilatkozott a BBC-nek. ”Nem lehetünk 100 százalékig biztosak a döntésben, de remélem, a józan ész győz, és a zsűri szerint is minden előírást követtünk, így hagyja, hogy folytassuk munkánkat.”

A BMW-től szintén a csapatvezető, Mario Theissen szólalt meg, leginkább az ő szavaiból sejthető a döntés. ”Hasonló diffúzort készítünk, mint a három csapat, akkor is, ha úgy gondoljuk, az nem szabályos, ráadásul rettentő sokba is kerül. Mi nem akarjuk ezt az utat követni, de nincs más választásunk, mert előfordulhat, hogy megfelelőnek ítélik” – idézte a német szakembert az autosport.com.

Ross Brawn és Patrick Head Williams-társtulajdonos
Ross Brawn és Patrick Head Williams-társtulajdonos

A gazzetta.it három lehetőséget vázolt fel, elég egyértelműen:

1; Megerősítik a technikai ellenőrök ausztráliai és malájziai határozatát, vagyis szabályosnak nyilvánítják a támadott diffúzort. (Amit az FIA már februárban is elfogadott.)

2; Illegálisnak mondják, és visszamenőleg megváltoztatják az Ausztrál és a Maláj GP végeredményét. (Előbbit Fernando Alonso, utóbbit Nick Heidfeld nyerné.)

3; Szabálytalannak ítélik a diffúzort, de csak a hétvégi Kínai Nagydíjtól kezdve tiltják be. (Változatlanul hagyva az eddigi, pályán kialakult eredményeket.)

Theissen, Alonso, Kimi Raikkönen és Felipe Massa biztos benne, a határozat eldönti a világbajnokságot: ha a vitatott fenéklemezt elfogadják, szerintük a pontállást vezető Jenson Buttontól vagy istállójától, a Brawn GP-től nem lehet elvenni a címet.