Káosz a McLarennél: távozott Dennis

2009.04.16. 17:46 Módosítva: 2009.04.16. 17:55
Teljes a bizonytalanság a világbajnok Lewis Hamilton csapatánál: a főnök Ron Dennis csütörtöktől istállója másik részlegénél dolgozik, legjobb pilótája elhagyhatja. Nem kizárt, minden a hazugságbalhé miatt történik, amiért április 29-én szigorúan megbüntethetik az istállót.

Lemondott minden Forma-1-es istállóhoz kötődő pozíciójáról csütörtökön Ron Dennis: a McLaren-elnök közölte, végleg távozik, és a cég utcai autós részlegén folytatja munkáját.

A 61 éves menedzser január 16-án már formálisan átadta a csapatfőnöki posztot utódjának, Martin Whitmarshnak, az ausztrál szezonynyitóra még elutazott, Malajziába már nem, távozása mégis váratlan.

Dennis a McLaren-központba szervezett sajtótájékoztatón közölte döntését, de valójában nem indokolta: ”Ausztráliába elmentem, de furcsán éreztem magam. Malajziát az otthoni fotelemből néztem, és jól éreztem magam. Meg is lepődtem, azt gondoltam, rosszabbul viselem majd. A célom, hogy a következő kettő-öt évben megduplázzam a McLaren értékét.”

Az angol gyár 2011-től akar sorozatban utcai sportautókat készíteni, és a Ferrarihoz hasonló exkluzív márkává válni.

Az autosport.com kérdésére Dennis annyit elmondott, nem a McLaren melbourne-i botránya miatt távozik. Csapatát hazugságon kapták, a következő futamon Lewis Hamiltont visszamenőleg kizárták, a világbajnok magyarázkodott, majd a McLarent április 29-re a Motorsport Világtanács elé idézték.

A párizsi kihallgatáson kell beszámolniuk a Trulli-balhé körülményeiről, és mivel rossz színben tüntették föl a Forma-1-et, büntetésre számíthatnak. Bernie Ecclestone szerint a kizárás vagy az eltiltás sem lehetetlen.

”Ki kell vizsgálnunk, mi történt, mert itt egy pont ellopásáról van szó, ami pénzt jelent, vagyis ez csalás. Persze szerintem sem ennyire komoly a dolog, egyszerűen nem gondolhattak bele a következményekbe. Szörnyű lenne, ha bárkit is eltiltanának az indulástól, de megtörténhet. A McLaren nem rég járt a tanács előtt, és ez sosem jelent jót” – nyilatkozta az F1-főnök a Daily Expressnek.

Dennis cáfolta, a süllyedő hajóról menekülne, hogy aztán a balhéból teljesen kimaradva visszatérjen, de a helyzet valami ilyesmit mutathat.

Az autosport.com egy másik verziót vetett fel: Dennis valamiféle egyezség hatására távozik, mert csütörtökön megemlítette, az FIA-elnök és Ecclestone is örülhet, hogy ő többet nem utazik a futamokra.

Közben kiderült, Whitmarsh Malajziában felajánlotta lemondását a csapatfőnöki posztról – nem fogadták el - , Hamilton meg négyszemközt kért bocsánatot a hazugságáért az FIA-szakember Charlie Whitingtól, akit megpróbáltak átverni.

Felmerült, a bajnok távozna az angoloktól, de ezt az értesülést Whitmarsh cáfolta, ő pilóta maga nem erősítette meg.

A körülmények alapján elképzelhető, Dennisnek köze lehetett a haudozáshoz, ezért kell ilyen hirtelen kilépnie. A McLaren ezzel szemben igyekszik az egész ügyet kirúgott sportigazgatójára, a közvetlenül érintett Dave Ryanre kenni.

Pénteken Kínában folytatódik a világbajnokságon, amin két futam után a csapat egyetlen ponttal áll. 28 év óta először Ron Dennis semmibe nem szól bele.