Ödön
1 °C
11 °C

Káosz a McLarennél: távozott Dennis

2009.04.16. 17:46 Módosítva: 2009-04-16 17:55:25
Teljes a bizonytalanság a világbajnok Lewis Hamilton csapatánál: a főnök Ron Dennis csütörtöktől istállója másik részlegénél dolgozik, legjobb pilótája elhagyhatja. Nem kizárt, minden a hazugságbalhé miatt történik, amiért április 29-én szigorúan megbüntethetik az istállót.

Lemondott minden Forma-1-es istállóhoz kötődő pozíciójáról csütörtökön Ron Dennis: a McLaren-elnök közölte, végleg távozik, és a cég utcai autós részlegén folytatja munkáját.

A 61 éves menedzser január 16-án már formálisan átadta a csapatfőnöki posztot utódjának, Martin Whitmarshnak, az ausztrál szezonynyitóra még elutazott, Malajziába már nem, távozása mégis váratlan.

Dennis a McLaren-központba szervezett sajtótájékoztatón közölte döntését, de valójában nem indokolta: ”Ausztráliába elmentem, de furcsán éreztem magam. Malajziát az otthoni fotelemből néztem, és jól éreztem magam. Meg is lepődtem, azt gondoltam, rosszabbul viselem majd. A célom, hogy a következő kettő-öt évben megduplázzam a McLaren értékét.”

Az angol gyár 2011-től akar sorozatban utcai sportautókat készíteni, és a Ferrarihoz hasonló exkluzív márkává válni.

Az autosport.com kérdésére Dennis annyit elmondott, nem a McLaren melbourne-i botránya miatt távozik. Csapatát hazugságon kapták, a következő futamon Lewis Hamiltont visszamenőleg kizárták, a világbajnok magyarázkodott, majd a McLarent április 29-re a Motorsport Világtanács elé idézték.

A párizsi kihallgatáson kell beszámolniuk a Trulli-balhé körülményeiről, és mivel rossz színben tüntették föl a Forma-1-et, büntetésre számíthatnak. Bernie Ecclestone szerint a kizárás vagy az eltiltás sem lehetetlen.

”Ki kell vizsgálnunk, mi történt, mert itt egy pont ellopásáról van szó, ami pénzt jelent, vagyis ez csalás. Persze szerintem sem ennyire komoly a dolog, egyszerűen nem gondolhattak bele a következményekbe. Szörnyű lenne, ha bárkit is eltiltanának az indulástól, de megtörténhet. A McLaren nem rég járt a tanács előtt, és ez sosem jelent jót” – nyilatkozta az F1-főnök a Daily Expressnek.

Dennis cáfolta, a süllyedő hajóról menekülne, hogy aztán a balhéból teljesen kimaradva visszatérjen, de a helyzet valami ilyesmit mutathat.

Az autosport.com egy másik verziót vetett fel: Dennis valamiféle egyezség hatására távozik, mert csütörtökön megemlítette, az FIA-elnök és Ecclestone is örülhet, hogy ő többet nem utazik a futamokra.

Közben kiderült, Whitmarsh Malajziában felajánlotta lemondását a csapatfőnöki posztról – nem fogadták el - , Hamilton meg négyszemközt kért bocsánatot a hazugságáért az FIA-szakember Charlie Whitingtól, akit megpróbáltak átverni.

Felmerült, a bajnok távozna az angoloktól, de ezt az értesülést Whitmarsh cáfolta, ő pilóta maga nem erősítette meg.

A körülmények alapján elképzelhető, Dennisnek köze lehetett a haudozáshoz, ezért kell ilyen hirtelen kilépnie. A McLaren ezzel szemben igyekszik az egész ügyet kirúgott sportigazgatójára, a közvetlenül érintett Dave Ryanre kenni.

Pénteken Kínában folytatódik a világbajnokságon, amin két futam után a csapat egyetlen ponttal áll. 28 év óta először Ron Dennis semmibe nem szól bele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?