3 GP eltiltás a McLarennek, felfüggesztve

2009.04.29. 15:53
A csapatot vétkesnek találták a Forma-1 hírnevének megsértésében, de megkegyelmeztek, mert az istálló és a főszereplő pilóta, Lewis Hamilton elismerte hibáját, és bocsánatot kért. És mert távozott Ron Dennis.

Három versenyről tiltotta el a Motorsport Világtanács (WMSC) a McLarent a melbourne-i hazudozás miatt, de a büntetést egy évre felfüggesztették. Az istálló így egyelőre megúszta az ügyet, de ha a következő 12 hónapban új fejlemény derül ki, vagy más esettel kerül az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elé, életbe léphet az eltiltás.

Hamilton Lara Bingle ausztrál modellel Melbourne-ben
Hamilton Lara Bingle ausztrál modellel Melbourne-ben

A McLarent vétkesnek találták a Forma-1 hírnevének megsértésében, de megkegyelmeztek, mert a csapat és a főszereplő pilóta, Lewis Hamilton elismerte hibáját, és bocsánatot kért.

”Martin Whitmarsh istállóvezető nyílt és őszinte magatartásából nyilvánvalóvá vált a McLaren szemléletváltása, ezért a WMSC felfüggesztette az ítéletét” – közölte szerdai, párizsi ülése után az FIA.

Whitmarsh az év elején vette át Ron Dennis posztját a McLarennél, az eddigi főnök az eset kiderülése után teljesen elhagyta a Forma-1-es csapatot. Állította, semmi köze az ügyhöz, de az autosport.com akkor és most is megírta, nem így van, Dennis igenis a hazugságbalhé miatt távozott végleg.

Hasonló olvasható ki az FIA-kommünikéből, ami arra utal, legutóbb Bahreinben a McLaren más felfogásban dolgozott az egész versenyhétvégén: nyitottabbá, átláthatóbbá, barátságosabbá vált, mint Dennis alatt volt.

A Trulli-ügy az idei nyitófutamon kezdődött, amikor egy McLaren-alkalmazott és Hamilton az FIA-ellenőröket megpróbálta átverni. Sikerült, de alig egy hét után lebuktak, kiderült az igazság, a világbajnokot utólag kizárták az Ausztrál GP-ről. Állította, áldozat, elnézést kért, a csapat előbb elhatárolódott igazgatójától, de hamarosan kiderült vétkessége, amit be is ismert.

A szerdai határozattal a diffúzorbalhé után az idény második ügye is lezárult.