Brawn megnyerette Buttonnal a futamot

2009.05.11. 10:53 Módosítva: 2009.05.11. 12:10
Csalódott volt a Spanyol GP után Rubens Barrichello, mert azt gondolta, övé lesz a verseny, miután a rajtnál megelőzte csapattársát. Az istálló viszont megváltoztatta az angol stratégiáját, így végül ő győzött. A csapatfőnök visszautasítja a szándékosságot, de Button taktikája lett a jobb, ha nem is szándékosan.

Jenson Button nyerte vasárnap a Spanyol Nagydíjat, szezonbeli negyedik sikere után felmerült, istállója szándékosan segítette az első helyre a futam első negyedében vezető csapattársa, Rubens Barrichello elé.

A brazil lerajtolta, megelőzte az angolt az indulásnál, néhány másodperccel vezetett, jobban megtankolt autójával később kellett a depóba mennie. Ennek ellenére veszített, mert Buttont, hátrányát látva a tervezett háromról két kiállásos stratégiára tették át.

”Egy-két körrel tovább maradhattam a pályán, örültem, hogy a kezemben van a futam. Nagyon meglepődtem, amikor Jensont két tankolásra változtatták, onnét kezdve padlógázon kellett nyomnom végig. Csalódott vagyok, mert nem nyertem, pedig azt gondoltam, a zsebemben van” – nyilatkozta a végül második Barrichello a sajtótájékoztatón.

Button ugyanitt elárulta, nem ő döntött a stratégiájáról, hanem a csapat: ”Egyforma taktikán voltunk, de engem átraktak két kiállásra, hogy minden lehetőséget lefedjünk. Három tankolás volt a gyorsabb stratégia, legalábbis azt hittük.”

Az autosport.com megkérdezte Ross Brawnt, Buttonnal szándékosan nyerették-e meg a futamot, de a csapatfőnök ezt visszautasította.

”Az első kanyarban kiderült, nincs sorrend nálunk. Rubens nagyszerűen rajtolt, lehagyta Jensont. Szeretném, ha nyerne egy versenyt, mert az jó lenne a csapatnak is. Nincs kivételezés” – válaszolta, majd kifejtette, mi történt pontosan.

”Jenson kevesebb benzinnel indult, mint Rubens, azt gondoltuk, ellép majd az élen. Amikor láttuk, hogy nem ez történik, változtatnunk kellett a taktikáján.”

Brawn szerint Barrichello nem volt elég gyors, ezért lett második: ”A harmadik szakaszában sokkal lassabb volt, mint számítottuk, ekkor ment el a versnye, mert Jenson a több benzinnel jobban ment”.

A brazil a gumik mellett panaszkodott egy rejtélyes hibára is. ”A harmadik szett gumi nem volt jó, lehet, hogy valami el is tört az autón, ezért nem tudtam tartani a tempót. A végén megkönnyebbülés volt beérni másodiknak”.

Button bő tíz másodperccel futott be elsőként, így végül az ő kétfeltöltéses taktikája lett a jobb, még ha nem is szándékosan.

A brit öt futamból négyet nyert idén, vezeti a világbajnokságot Barrichello előtt 14 ponttal.

A dél-amerikai és Brawn a Ferrarinál korábban évekig dolgoztak együtt, épp idén mondta el a pilóta, hogy élete egyik legrosszabb élménye a 2002-es Osztrák GP volt, amikor a csapat szerződésbontással fenyegette, ha nem engedi el Michael Schumachert. Az istálló taktikáját azon a futamon is Ross Brawn dolgozta ki.

A hétszeres bajnokkal Brawn akkoriban többször nyert a furcsának tűnő három kiállással, egyszer Franciaországban, egyszer a Magyar GP-n, még a 90-es évek végén. A németnek végig 100 százalékon kellett autóznia, hogy a stratégia sikeres legyen, neki sikerült kihasználnia.