Minden F1-sztárcsapat nevezése érvényes

2009.06.12. 13:35 Módosítva: 2009.06.12. 14:06
Nyilvános a 2010-es Forma-1-es nevezési lista, rajta van minden eddigi csapat, indulásuk mégsem biztos. Kizárás helyett viszont újabb haladékot kaptak, hogy belemenjenek az új szabályokba. A Ferrari elméletileg ott lesz, de véglegeset jövő pénteken lehet tudni. Talán.

Péntek délben kihirdette az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség), mely csapatok nevezését fogadta el a 2010-es szezonra. A május 29-ei határidőig nyolc jelenlegi istálló feltételesen, a Williams és a Force India, illetve több mint tíz új gárda véglegesen adta be jelentkezését.

A szervezet mind a tíz mostani istállót elfogadta, igaz, a McLaren, a BMW, a Renault, a Toyota és a Brawn GP csak feltételesen került be. Június 19-ig kaptak haladékot, hogy beleegyezzenek a jövő évi szabályokba, és előzetesen támasztott feltételeiket felfüggesszék.

Az elszakadással fenyegető Ferrari nevezése hivatalos, bár álláspontja ugyanaz, mint az öt csillagozottnak. Az FIA szerint viszont néhány éve a Red Bull-lal és a Toro Rossóval együtt elkötelezte magát a Forma-1-hez, vagyis indulnia kell.

luca

A FOTA, a csapatok szakszervezete hónapok óta harcol Max Mosleyval a jövő évi szabályváltoztatások, illetve az F1-et meghatározó Concorde-szerződés miatt. Ellensorozat indításával ijesztgetnek, az elnök meg azzal, hogy nem enged a Forma-1-be egyet sem, ami nem alkalmazkodik.

Ennek ellenére június 12-ig kereste a megegyezést velük, majd miután nem sikerült, mégis elfogadta a nevezésüket, újabb egy hetet adva a nézeteltérések elsimítására. Teljesen végleges lista jövő pénteken lehet, az FIA-közleményben természetesen benne van, ha mégsem sikerülne a megállapodás, új csapatok kerülhetnek a helyükre.

Három újonccal egészül ki a rajtlista jövőre, a Campos, a Manor és a USF1 érkezik, mindhárom Cosworth-motorral.

A 2010-re elfogadott nevezések

Scuderia Ferrari Marlboro    Ferrari
Scuderia Toro Rosso          STR
Red Bull Racing              Red Bull Racing
At&T Williams                Williams Toyota
Force India F1 Team          Force India Mercedes
Campos Grand Prix            Campos Cosworth
Manor Grand Prix             Manor Cosworth
Team US F1                   Team Us F1 Cosworth
Vodafone Mclaren Mercedes*   Mclaren Mercedes
Bmw Sauber F1 Team*          Bmw Sauber
Renault F1 Team*             Renault
Panasonic Toyota Racing*     Toyota
Brawn GP Formula One Team*   Brawn