Folytatódik a pénzháború a Forma-1-ben

2009.06.17. 13:37 Módosítva: 2009.06.17. 13:37
Folytatódik a Forma-1-et bizonytalanságban tartó csata az istállók és Max Mosley FIA-elnök között: szerdán a csapatok közelítettek, de tovább követelőznek.

Hétfőn mélypontra jutott a FOTA-FIA-harc a Forma-1-ben, a csapatok szakszervezete, a FOTA nem tárgyalt a Nemzetközi Autós Szövetséggel (FIA) a jövő évi nevezésekről, illetve szabályrendszerről.

Kedden Max Mosley FIA-elnök közleményben tette felelőssé a csapatfőnököket a háborúért, szerdára, úgy tűnik, enyhült a helyzet: az f1-live.com úgy értesült, az istállók levélben ajánlottak egyezséget.

Úgy tudni, Mosley butított költséghatáros tervébe, a 2010-es 100 millió euróba, illetve az utána jövő 45-be belemennek, de csak ha az általuk kiválasztott könyvelői testület ellenőrzi a szabály betartását. Vagyis, hogy mindenki pontosan annyit költ, amennyi az előírásban megengedett.

Elvetik továbbá a költséghatár megnevezést – valószínűleg nem tartják szerencsésnek, hogy az F1-gyel a határ kifejezést párosítják –, a továbbiakban forráskorlátozás lehet az intézkedés neve.

f1

Kedden bebizonyosodott, a FOTA Mosley megdöntését tervezi, és teljesen új gazdasági megállapodást szeretne Bernie Ecclestone-nal a Forma-1-be folyó pénzek elosztásáról. A helyzet ennyire talán nem súlyos, de az f1-live.com szerint a pénteki, utolsó utáni nevezési határidőt az FIA-nek július 1-ig kellene kitolnia, hogy a szabályrendszer mellett a költségekről is meg tudjanak állapodni. Akkor a nevezéssel együtt aláírnák a 2012-ig szóló Concorde-szerződést, amivel elkötelezik magukat az F1-hez, és még legalább három évig indulnak a világbajnokságban.