Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Mosley maradna a FIA elnöki székében

2009.06.23. 19:10

Továbbra is megtartaná elnöki székét Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első embere. A 69 éves brit sportvezetőt szexbotrányát követően tavaly bizalmi szavazás után választották újra, akkor azt mondta, hogy többet nem száll harcba a posztért. Most azért maradna, mert szeretné megfékezni azt a lavinát, amelyet a Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA indított el azzal, hogy saját sorozat beindítását tervezi.

„Azok a támadások, amelyek az elmúlt időszakban érték a szervezetet, ártanak a Forma-1-nek, de számomra nagy kihívást jelent, és nem fogok meghátrálni” - olvasható Mosley nyílt levelében.

A FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró. A FOTA múlt csütörtökön bejelentette, hogy nem fogadja el FIA feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi. A FIA erre pénteken azt közölte, hogy beperli a McLaren-Mercedest, a BMW-Saubert, a Renault-t, a Toyotát, a Brawn GP-t, a Ferrarit, a Red Bullt és a Toro Rossót, valamint az ezeket tömörítő FOTA-t, mert szerinte az istállók, valamint a szervezet számos jogszabályt sértenének ezzel a lépéssel. Mosley aztán vasárnap már úgy nyilatkozott, hogy per helyett inkább tárgyalnak, és közel a megegyezés. A FOTA képviselői ugyanakkor ezt cáfolták és azt mondták: még ezen a héten elkezdik a tervezett rivális sorozat előkészítését. (MTI)