Mosley bukik, nem szakad a Forma-1

2009.06.24. 13:38 Módosítva: 2009.06.24. 14:04
Vége a legjobb istállók és Max Mosley háborújának, miután a WMSC (Motorsport Világtanács) szerdai ülésén az istállók megbuktatták az FIA-elnököt. Hivatalosan megegyeztek, maradnak az idei F1-szabályok, Mosley pedig távozik az autós szövetség éléről.

Megállapodott az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) és a FOTA (F1-istállók szervezete) szerdán Párizsban, így nem lesz ellen-Forma-1 2010-ben, közölte a Motorsport Világtanács (WMSC) és a csapatok szövetsége, értesült a gazzetta.it.

Mosley októberben megy
Mosley októberben megy

Max Mosley FIA-elnök a jövő évi szabályok miatt hónapok óta harcban állt az istállókkal, amik múlt pénteken szakadást hirdettek, új versenysorozat alapításával fenyegettek. Hét közepi találkozójukon viszont megoldották az előírásokkal kapcsolatos eltéréseiket, így a következő szezonban is a Forma-1-ben indulnak a legjobb csapatok, a Ferrari, a McLaren, a Brawn és társaik.

A FOTA minden célját elérte: a gazzetta.it szerint maradnak a 2009-es szabályok – nem lesz költséghatár –, és Mosley megváltoztatja terveit, mégsem jelölteti magát októberben újra elnöknek, amikor mostani mandátuma lejár. Valójában megbuktatták.

A siker leginkább a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolóhoz köthető, aki idén vette át a márka F1-es ügyeit, végig a válság főszereplője, a FOTA vezetője és hangadója volt.

Montezemolo győzelemre vitte a FOTA-t
Montezemolo győzelemre vitte a FOTA-t

A Gazzetta értesüléseit már a BBC és a francia L'Equipe sportlap is megerősítette. Az angol közszolgálati média honlapja idézi Mosleyt: "Most már béke van, nem lesz szakadás. Egy Forma-1-es világbajnokság marad, megegyeztünk, a kiadásokat a 90-es évek szintjére csökkentjük két éven belül".

Bernie Ecclestone, az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa annyit mondott, boldog, hogy győzött a józan ész. Nem csak a FOTA, ő is jól jön ki a harcból, a csapatok hamarosan szerződést hosszabbíthatnak vele, mindegyikük aláírja a Concorde-szerződést, aminek részleteiről szerdán megállapodtak, vagyis 2012-ig az F1-ben marad. A csapatok megerősítették, a pénzügyi kérdésekben is megegyeztek Ecclestone-nal további három évre.

A gazzeta.it úgy tudja, bár Mosley csak ősszel távozik, a továbbiakban már nem szól bele az F1-gyel kapcsolatos ügyekbe.

Jövőre a jelenlegi tíz csapaton kívül - Ferrari, McLaren, Renault, BMW, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing, Toro Rosso, Williams, Force India - három újonc, Manor, Campos és USF1 indul a sorozatban, hirdette ki szerda délután az FIA. A FOTA azt közölte, az érkezőket technikai juttatásokkal segíti, azt pontosan még nem, ez mit jelent.