A Renault-t eltiltották a következő GP-ről

2009.07.26. 20:35 Módosítva: 2009.07.26. 20:39
A Magyar Nagydíj versenyfelügyelői megbüntették a francia istállót a futam után: bizonyítottnak látták, hogy felelőtlenül engedték vissza Fernando Alonso kocsiját a futamba, aminek kereke leesett. A csapat fellebbezett, ha bukik, az exbajnok nem indul hazájában, ha csak nem igazol másik istállóhoz. A sérült Felipe Massa Ferrarija biztosan üres lesz.

Nem indulhat a Renault a következő, Európa Nagydíjon, mert az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) három ellenőre, köztük Herczeg Lajos megbüntette: a csapattagok tudták, Fernando Alonso kocsijának jobb első kereke leeshet, mégis visszaengedték a pályára a Magyar Nagydíjon.

A korábbi kétszeres világbajnok a 15. körben állt ki tankolni, új gumikat is kapott, de a jobb elsőt rosszul tették föl, így az 5-ös kanyarban a kerékanya, a 9-esben a kerék esett le.

"Tisztában voltak vele, hogy az egyik rögzítő alkatrész nem került a helyére, ami egyértelművé tette, nem lett rendesen feltéve, mégsem tettek ellene semmit, hogy a gép elhagyhassa a boxutcát, sőt, a pilótát sem informálták, aki pedig azonnal jelezte a rádión, probléma van az autó jobb elejével" - írták a felügyelők indoklásukban.

Következtetésükre a Renault vezetőinek többszöri meghallgatása, illetve a rádióbeszélgetések elemzése után jutottak.

Az istálló megsértette a szabályokat, mert nem törekedett a biztonsági előírások betartására, ami kimondja, csak tökéletes műszaki állapotú autót lehet a versenybe ereszteni.

A Renault a fellebbezési határidőn belül benyújtotta tiltakozását a döntés ellen, ezt a következő hetekben tárgyalhatják, ha összeül addig az illetékes testület. Ha elfogadják, a Renault ott lehet Valenciában.

000T TRDV556992

A felügyelők valószínűleg azért voltak különösen szigorúak, mert egy hete F2-es versenyen meghalt egy fiatal angol tehetség, amikor másik kocsiról leszakadó kerék találta fejen; illetve életveszélyesen megsérült Felipe Massa a szombati, mogyoródi időmérőn, mert Rubens Barrichello Brawn-Mercedesének rugója fejen találta.

Az autosport.com tudósításában kiemeli: ha a fellebbezés bukik, Alonso csak akkor lehet ott hazai futamán, ha másik csapathoz igazol. A spanyol hosszú ideje kapcsolatban van a Ferrarival, a sajtó szerint ő váltja jövőre az olaszoknál Kimi Raikkönent vagy Felipe Massát.

A brazil sérülése annyira súlyos, hogy biztosan nem lehet ott Spanyolországban egy hónap múlva, így az egyik Ferrari üres lesz.