Massa többször felébredt, kommunikál

MTI/Index
2009.07.27. 09:23 Módosítva: 2009.07.27. 09:23
Javul a Hungaroringen sérült F1-pilóta állapota: egyre sűrűbben ébresztik, visszajelzéseket ad, végtagjait mozgatja. Feltehetően nincs agykárosodása, de még tovább vizsgálják. Hétfőn a Ferrari-elnök is meglátogatja.

Felipe Massát egyre sűrűbben ébresztik fel, már passzív kommunikációra képes: beszélnek hozzá, visszajelzéseket ad, kezét-lábát mozgatja, ami mindenképpen jó jel - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában hétfő reggel.

Bocskai István közölte, bizakodóak, reményeik szerint elkezdődik a lassú felépülés. Hozzátette, vélhetően nem történt agykárosodás, de még nincsenek a gyógyulás olyan fázisában, hogy ezt ki lehessen jelenteni.

 Hétfő reggel elvégeztek egy ultrahangvizsgálatot a versenyzőn, célja az volt, hogy megállapítsák, felgyülemlett-e víz a sérült beleiben: az eredmény megnyugtató.

Hamarosan újabb CT-vizsgálatra viszik, hogy összehasonlítsák a vasárnapi hasonló vizsgálat eredményével. A kérdésre, hogy a CT-vizsgálatokból tudható-e, hogy a versenyző agya megsérült-e, Bocskai István azt mondta: az eredmények bizakodásra adnak okot.

"Semmiféle olyan aggodalomra okot adó jelzést nem vettek az orvosok a CT-eredményről, amely ezt kimutatná, de korai lenne bármilyen kijelentést tenni" - fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta, az orvosok és ápolók mindent megtesznek a pilóta felépüléséért. Kiemelte, Európa egyik legkorszerűbb kórháza a Honvédkórház, olyan csapat dolgozik a versenyző gyógyulásán, amelynek tagjai misszióban tapasztalatot szerzett katonaorvosok.
Szakemberek végezték a műtétet, akik nagyon extrém sérülésekkel is foglalkoztak missziós tevékenységükkor.

Felipe Massát, a Ferrari Forma-1-es brazil pilótáját a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérőjén érte baleset, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt rúgó fejen találta. Óriási sebességgel a gumifalnak csapódott, koponyatöréssel szállították be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK), vagyis a Honvéd-kórház intenzív osztályára, ahol egyórás előkészítés után megoperálták.

Massa várhatóan még legalább egy napig mesterséges altatásban marad, mert így gyógyulhat a leggyorsabban.

Családja vasárnap délelőtt jött Budapestre, a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolo hétfőn csatlakozik, és látogatja meg versenyzőjét.

A 28 éves brazil 2002 óta versenyez a Forma-1-ben, 116 futamon indult, 11-szer győzött, 15-ször rajtolt az élről.