Schumacher megfontolja visszatérését

2009.07.28. 19:14
Nem zárta ki a hétszeres világbajnok sajtófőnöke, hogy újra a Forma-1-ben induljon a volt Ferrari-pilóta, ha excsapata Felipe Massa helyettesítésére kéri. Menedzsere kizárja, de ő egy nappal korábban nyilatkozott.

Átgondolja visszatérését a Forma-1-be Michael Schumacher, ha a Ferrari felkéri Felipe Massa helyettesítésére, közölte a hétszeres világbajnok szóvivője, Sabine Kehm.

”A Ferrarinál megbeszélik, és ha megkeresik Michaelt, ő is megfontolja, de a csapat tanácskozásába nem fog beleszólni. Azt mondanám, nem fogja érdekelni, mert rendben van az élete és nem hiányzik neki semmi, de ez a helyzet annyira más” – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek a sajtós.

Massa a Hungaroringen sérült meg életveszélyesen, már lábadozik, de törött koponyája miatt kizárt, hogy idén versenyezzen. A következő futam szűk egy hónap múlva lesz Valenciában, a Ferrarinak akkorra kell beugrót találnia. A feltételezhető nagy nevek közül Schumacher az egyetlen, aki egészen a szezon végéig pótolhatná a brazilt.

”Michaelnek februárban motorbalesete volt, megütötte a nyakát, és tényleg nem tudom megmondani, vezethetne-e vele a Forma-1-ben. Ha a Ferrari megkeresné, megvizsgáltatná. Ne felejtsük el, 40 éves emberről van szó” – mondta Kehm kedden.

A Daily Mail ellenben Willi Weberre, a német expilóta menedzserére hivatkozva azt írja, Schumacher hétfőn beszélgetett ügynökével a visszatérésről, és kizárta azt.

”Bárki ülhet a kocsiban Valenciában, csak nem Schumacher. Nem 100, hanem 200 százalékig vagyok biztos ebben” – idézte az angol bulvárlap Webert. Szerinte ”óriási lenne rajta a nyomás, mindenki győzelmet várna tőle”. Állítja, további gond, hogy ”ezt az autót még nem is vezette, de amikor versenyzett, mindig a tökéletességre törekedett, és most nem lenne tökéletesség, csak kockázat, ami nem Michael stílusa”.

Weber beceneve Mister 20 százalék, mert pilótája összkeresetének 20 százaléka az ő tiszteletdíja. Biztos, ha Schumacher visszatér, nem ingyen teszi, menedzsere szempontjából végképp nem mindegy, mennyiért.

A Ferrari-csapatfőnök Stefano Domenicali hétfőn azt mondta, ”elgondolkoznak” Schumacher visszahívásán, míg az elnök Luca di Montezemolo szerint van idejük dönteni, de azért ”igyekezni kell helyettest találni”.

A 91-szeres futamgyőztes 2006 végén vonult vissza a Forma-1-től 11 szezonnyi ferraris karrier után. Később folyamatosan tesztelt, legutóbb tavaly áprilisban vezetett F1-es Ferrarit, az ideit már nem próbálta ki.

Az F60-as gép nem lett jó, még nem nyert, legjobb eredménye egy második, két harmadik hely.

Schumacher motorozni kezdett, Európa minden táján, Magyarországon is indult, de az év elején nagyot esett, megütötte magát, azóta nem ült versenygépre. Hivatalosan a Ferrari tanácsadója, a legtöbb idei nagydíjon ott volt. Ezen a poszton kívül más kötöttsége nincs.

Fizikuma még mindig kivételes, ha nyaka engedi, egy hónap alatt olyan formába tudná hozni magát, hogy képes legyen végigcsinálni a háromnapos GP-hétvégét.