Michael Schumacher visszatér Massa helyén

2009.07.29. 19:25
A Ferrari honlapján közölte, a hétszeres világbajnokot kérte fel, hogy ugorjon be. A német vállalja, ha nyaka bírja, semmi akadálya indulásának. A fizikai teszt formaságnak tűnik, a 40 éves klasszis augusztus 21-én újra Forma-1-es Ferrariba ül.

”A Ferrari-istálló Michael Schumachert indítja Felipe Massa helyén a brazil pilóta felépüléséig. Schumacher vállalta a feladatot, a következő napokban különleges edzésprogramon esik át, amelynek végén megerősítheti, hogy részt vesz az Európa Nagydíjon” – jelent meg szerda este a Ferrari hivatalos honlapján.

Massa szombaton, a Magyar GP időmérőjén sérült meg, felépül, de várhatóan idén már nem vezethet, a német megbizatása így az augusztus 23-i Európa GP-től hét versenyre, a szezon végéig szól.

"Arra készülök, hogy átvegyem Felipe helyét - idézi a weboldal Schumachert. - Délután beszéltem Stefano Domenicali csapatfőnökkel és Luca di Montezemoló elnökkel, együtt döntöttük el, hogy visszatérek Massa helyén."

Domenicali szerdán megerősítette, Massát visszavárja a Ferrari, de teljes felépülése után, szinte biztosan csak jövőre engedélyezik neki az indulást.

Schumacher 2006-ban, 250 nagydíj után vonult vissza a Forma-1-től, legutóbb tavaly áprilisban, teszten vezette az F1-es Ferrarit, amivel korábban öt vb-t nyert.

"A Forma-1 számomra befejeződött, de ebben a szerencsétlen helyzetben nem hagyhatom cserben a csapatot. Imádom a versenyzést, élvezni fogom a kihívást" - közölte a hétszeres bajnok saját honlapján.

A 40 éves klasszis februárban motorral bukott, megütötte a nyakát. Jól van, de ha az F1-ben akar indulni, különleges erönlétre van szüksége. Valószínű persze, csak formaságról van szó, mivel eddig is fitten tartotta magát, egy hónap alatt képes lesz közel kerülni korábbi fizikumához.

A német visszahívása szinte nyilvánvaló volt, kedden már maga is elismerte, átgondolja, ha hívják.

SCHU

Schumacher 1991-ben, majdnem pontosan 18 éve, az akkori Belga GP-n mutatkozott be a Forma-1-ben, első teljes idénye 1992-ben volt. 1999-ben lábtörése miatt hat futamot kellett kihagynia, utoljára a 2006-os Brazil Nagydíjon indult. 1994-ben és 1995-ben Benettonnal, 2000-től 2004-ig Ferrarival lett világbajnok.

Visszavonulása után 2007-ben és még tavaly is tesztelt a Ferrarinak, az idei kocsit, az F60-ast még nem vezette. Idén tanácsadóként segítette az olaszokat, sok GP-re elutazott. Szuperlicence - F1-es jogosítványa - nincs, de ezt könnyedén megadhatja neki az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség).

Rajtszáma a 3-as, csapattársa Kimi Raikkönen lesz, aki épp őt váltotta a Ferrarinál 2007-ben. Vb-címre esélytelen a finn és az istálló is, céljuk a gyártó-vb 3. helyének megszerzése.

A valenciai városi pályát nem ismeri, 2008-ban rendeztek ott először versenyt, de közel három év után, augusztus 21-én újra nagydíjhétvégén ül Forma-1-es autóba.