Három évre leszerződtek az F1-csapatok

2009.08.01. 17:15
A Concorde-szerződésben vállalták fejlesztési költségeik fokozatos korlátozását, szabályozták a bevételek elosztását. A visszalépő BMW helyére szerdáig jelentkezhet új csapat.

Megszületett az egyezség a Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között. A péntek este szentesített alkotmány, a Concorde-szerződés - amely 2012. december 31-ig biztosítja a stabilitást - egyebek mellett rendelkezik a befolyó pénz elosztásáról a FIA, az istállók és a jogtulajdonosok között. A BMW év végi távozásával megürült helyre szerdáig jelentkezhet új csapat.

A FIA hosszas huzavona után júniusban állapodott meg a FOTA-val, hogy utóbbi - korábbi fenyegetése ellenére - jövőre nem indít saját sorozatot. A két szervezet megegyezett a költségek csökkentésében és az "üzlet" része volt az is, hogy Max Mosley FIA-elnök - akit többen a békekötés kerékkötőjének tartottak - bejelentette: októberben nem jelölteti magát újra a posztra.

A felek hónapok óta próbáltak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kaptak volna azok az F1-es istállók, amelyek nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró. Az új szabályzat kimondja, hogy a büdzsét fokozatosan vissza kell állítani arra a szintre, ahol a 90-es évek elején volt.