Michael Schumacher mégsem tér vissza

2009.08.11. 10:23
A hétszeres Forma-1-világbajnok nyaksérülésére hivatkozva mégsem tér vissza a Ferrarihoz. Ezt a 40 esztendős pilóta jelentette be kedden, miután orvosai megvizsgálták.

Elmarad a nagy visszatérés, mégsem Michael Schumacher pótolja a Ferrarinál a sérült Felipe Massát az Európai Nagydíjon.

schumi

A februárban motorbalesetet szenvedett Schumacher július 29-én közölte, kisegíti korábbi csapatát, miután a brazil Felipe Massa súlyos fejsérülést szenvedett a július 25-ei időmérő edzésén.

A Ferrari akkor úgy nyilatkozott, a német versenyző különleges edzésprogramon esik át. Schumacher már akkor azt mondta, indulásának egyik fő feltétele, hogy sérült nyaka bírja-e a terhelést.

A versenyző elkezdte a teszteléseket, de a szabályok értelmében ezt csak egy két évvel ezelőtti modellel tudta megtenni, mert a csapatok nem hagyták jóvá, hogy az exbajnok az augusztus 21-én induló Európa GP előtt egy napra beülhessen az idei modellbe.

A német pilóta visszatérését egyébként örömmel üdvözölte Bernie Ecclestone Forma-1-főnök és az egykori világbajnok Niki Lauda is.

"Mindent megpróbáltam, hogy a Ferrari rendelkezésére álljak, de legnagyobb sajnálatomra nem sikerült. A mugellói tréning után erős fájdalmat éreztem a nyakamban, amelyekkel a terapeuták sem tudtak mit kezdeni. Az elmúlt két hétben elvégzett orvosi vizsgálatokat követően a tegnap délutáni záróteszt is megerősítette, hogy nem javult az állapotom. Mélységesen csalódott vagyok, mert szívesen beugrottam volna Felipe helyére. Nagyon sajnálom a ferraris srácokat és a szurkolókat, akik szorítottak nekem" - írta honlapján a legendás versenyző.

Ha Schumacher visszatért volna, lett volna olyan pilóta - a Hungaroringen bemutatkozott Jaime Alguersuari - akinél 22 évvel lett volna idősebb.  

A maranellói istálló a nyilatkozat után nem sokkal bejelentette, hogy a 38 esztendős olasz Luca Badoer ül Massa autójába jövő vasárnap a valenciai Európa Nagydíjon.

"Boldogtalan vagyok, hogy Michael egy egészségi probléma miatt nem versenyezhet újra. Az elmúlt napokban örömmel tapasztaltam az erőfeszítéseit és rendkívüli elszántságát, amely nemcsak a csapatot, hanem a szurkolókat is magával ragadta. A visszatérése kétségtelenül jót tett volna a Forma-1-nek, és biztos vagyok benne, hogy ismét a győzelem esélyével szállt volna harcba. A Ferrari és a rajongók nevében köszönöm az elhivatottságát, amelyet a mostani körülmények között is megmutatott" - nyilatkozta csalódottan a hír kapcsán Luca di Montezemolo a Ferrari elnöke.