Vége a mázlinak vagy nyeri morzsákkal?

2009.09.02. 20:10
A vb-favorit Jenson Button három hónapja szenved, ellenfelei mégis alig faragtak pontelőnyéből. A Red Bull-főnök szerint mázlisorozata hamarosan megszakad, de az esélyek nem ezt mutatják.

”Pozitívan fogom fel a helyzetet, nincs értelme csüggedni. Két pontot veszítettem, ami nem jó, de reméljük, hamarosan változik a helyzet” – nyilatkozta a Belga GP után Jenson Button, amikor újabb két ponttal csökkent vb-előnye.

Három hónapja 26-tal vezetett, öt futam alatt csak 10-et veszített el úgy, hogy az ötödiknél jobb pozícióban nem végzett. Átlagolva mindössze kettőt hoztak rajta nagydíjanként, ha a sorozat így folytatódna, az utolsó öt futamon nem érnék utol.

Ellenfelei viszont élközelben vannak: a vb-második Rubens Barrichello Valenciában győzött, a mögötte három ponttal lemaradva következő Sebastian Vettel Spában harmadik lett.

A német hátránya 19 pont, csapatfőnöke, Chris Horner szerint van még esélye a vb-re, mert Button szerencséje hamarosan kifut.

”Rubens tizet hozott rajta az utóbbi két versenyen, Sebastian legutóbb hatot, Isztambul óta nem volt jó hétvégéje. Nem folytathatja sokáig így büntetlenül, már a következő két futamon gondja lehet” – idézte Hornert az autosport.com.

Button nem zárja ki, hogy biztos pontszerzésekkel is meglehet a világbajnokság, de ígéri, támadni fog, megpróbál visszatérni idény eleji formájához, amikor hét futamból hatot nyert.

”Lehet, hogy negyedik-ötödik helyekkel összejöhetne a vb, de én újra nyerni akarok, ezért agresszív leszek.”

Jövő hétvégén, Monzában nem biztos, hogy esélyes lesz, a hasonló spái pályából következtetve inkább a Force India, a Ferrari és a másik KERS-szel induló csapat, a McLaren lehet a favorit.

A Red Bullt a gyengébb és sérülékeny Renault-motor hátráltatja, az utolsó öt versenyre Vettelnek és Mark Webbernek egy-egy használt és új motorja maradt az engedélyezett nyolcból.

Nem kizárt, Button legnagyobb ellenfele csapattársa, Barrichello lesz, és a vb nem győzelmeken, hanem helyezéseken fog múlni.