Tagadnak a Renault-botrány főszereplői

2009.09.03. 12:14
Kikérdezték az egész istállót, de az FIA már "más ügyekben" is nyomoz. Az érintettek nem nyilatkoznak, az excsapattagok cáfolnak.

Mélyül az FIA-vizsgálat a Renault-ügyben, a Nemzetközi Autós Szövetség képviselői még a hétvégén, Spában Fernando Alonsót és Pat Symonds technikai igazgatót, a héten Flavio Briatore csapatfőnököt hallgatták ki ügyvéd jelenlétében – értesült a brit Independent.

”Spában egész hétvégén beszélgetések voltak, Szingapúr és más ügyek is előkerültek” – idézett a lap név nélkül egy FIA-képviselőt, aki nem részletezte, mik a ”más ügyek”.

A szervezet brazil forrásokból azt feltételezi, az istálló a tavalyi, Szingapúri Nagydíjon utasította pilótáját, Nelsinho Piquet-t, hogy karambolozzon, így kerülhetett a futam élére Alonso, aki aztán megnyerte a versenyt.

Az istálló továbbra sem kommentál, nem szólalt meg senki, pedig szinte a teljes technikai személyzetet kikérdezhették. Több nem szivárgott ki, a Daily Express szerint az érintettek tagadnak. A néhány hete kirúgott Piquet-ről semmit nem hallani, azt sem tudni, vele kapcsolatba lépett-e az FIA.

A botrányba belekeverték Felipe Massa nevét is, de egyelőre ő sem szólalt meg, helyette a Ferrari cáfolta érintettségét.

A vizsgálat folytatódik, ha elegendő bizonyítékra bukkannak, a Renault-t a Motorsport Világtanács elé idézhetik, ahol hivatalos meghallgatáson kell tisztáznia a történteket, vagy megbüntethetik.

Az f1-live.com megszólaltatta Denis Chevrier-t, aki tavaly még a Renault motorfejlesztési főnöke volt: "meglep a feltételezés, ez teljesen ellenkezne a cég szellemiségével”.

Franck Montagny, a csapat extesztpilótája szerint egy versenyzőt nem lehet ilyesmire kényszeríteni, az egész ügy ”sci-fi”.