Monzában tárgyalják a háromautós F1-et

2009.09.09. 23:37
Hivatalosan megvitatja a Forma-1-es csapatok szervezete a Ferrari ötletét, hogy az istállók harmadik autót is indíthassanak az eddigi kettő mellé a futamokon. Jöhetne Schumacher, Rossi, Fisichella.

Évekkel ezelőtt felvetette a Ferrari a háromautós F1-csapatok lehetőségét, elnöke néhány hete újra, a FOTA (F1-csapatszövetség) a hétvégi Olasz Nagydíjon meg is vitatja a bővítés lehetőségét. Luca Di Montezemolo lelkesen beszélt a harmadik kocsiról, vágya fölerősödött, amikor Michael Schumacher idei visszatérése meghiúsult.

A német nyaka hamarosan teljesen meggyógyul, jövőre bevethető lehet.

”Valóban három autót akarunk, a Forma-1-nek jó pilóták kellene, nagy egyéniségek, gyors kocsikban. Ha minden rendben van vele, miért ne ülhetne be az egyik gépünkbe? – ismerte el a The Timesnak Stefano Domenicali csapatfőnök a hétszeres bajnok visszatérésének lehetőségét.

Montezemolo szerint Schumacher akkor ülne be, amikor akar, szerdán kiderült, a Felipe Massa helyére beugró Giancarlo Fisichellának is engedélyezik jövőre a versenyzést. Ha marad a két autó, a 2010-től Ferrari-tesztpilóta olasz másik istállónál versenyezhet, hogy formában maradjon, a harmadik géppel nem kellene kikölcsönözni.

A Ferrari Valentino Rossi miatt is akarja a bővítést, a nyolcszoros motoros bajnok neve komolyan fölmerült Massa helyén, de nem vállalta, mert fizikailag nem áll készen.

Az ellenfelek közül a Williams csapatfőnöke, Sir Frank Williams már jelezte, ellenzi a tervet és nem támogatja a Mercedes-sportigazgató Norbert Haug sem. Monzában hivatalosan megtárgyalják a lehetőségeket, elutasíthatják, de nyitva is hagyhatják a kérdést.

A szabályzat szerint maximum 26 gép indulhat egy futamon, a BMW visszalépésével jelenleg 24-es a keret. A Renault jövője sem száz százalék, ha megbüntetik, eltilthatják, akár ki is szállhat az F1-ből.