Barrichello nyert, Button 2. Monzában

2009.09.13. 13:50
A Brawn tökéletes taktikával verte a KERS-es autókat az Olasz Nagydíjon, a Red Bull lemaradásával szinte biztosan világbajnok lesz valamelyik pilótája. Lewis Hamilton az utolsó körben esett ki, Kimi Raikkönen örökölte a 3. helyet a Ferrari hazai pályáján.

Brawn-kettősgyőzelemmel ért véget az Olasz GP, Rubens Barrichello csapattársát, Jenson Buttont verte. A Mercedes-motoros autók gyorsaságukkal és remek, egytankolásos taktikájukkal győztek, a futam kétharmadánál végleg átvették a vezetést az addig vezető Hamilton-Raikkönen-Sutil-hármastól, akik kétszer tankoltak.

A KERS nélküli autók tempóját nem tudták követni az ellenfelek, bár hamilton az utolsó pillanatokig próbálkozott utolérni Buttont, néhány kilométerrel a cél előtt hibázott, karambolozott, így a harmadik helyet Kimi Raikkönen örökölte.

A finnél gyorsabb volt a Force Indiával induló Adrian Sutil, de második kerékcseréjénél elgázolta egyik szerelőjét, így nem tudott a depóban a ferraris elé kerülni.

Barrichello idén másodszor, Monzában harmadszor, karrierjét nézve tizenegyedszer nyert, mivel a Red Bullok gyengén mentek - Webber kicsúszott, Vettel 8. lett -, a világbajnokság kétesélyessé vált. Szinte biztosan valamelyik Brawn-pilóta fog nyerni, négy futammal a vége előtt Buttonak 14 pont előnye van Barrichello előtt.

A következő GP két hét múlva, Szingapúrban az éjjeli verseny lesz.

Az Olasz Nagydíj körről körre

14.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre.

Rajt: Hamilton és Raikkönen legyorsulták Sutilt, aki harmadiknak fordult.

1. kör: Barrichello negyediknek jött föl, az ötödik Kovalainent a második Lesmo-kanyarban megelőzte Button, majd Liuzzi is.

2. kör: Kovalainen hetedik, Alonso nyolcadik, Webber kicsúszott még az első körben, Vettel 10., Fisichella 11.

4.: Alonso is megelőzte Kovalainent. Hamilton 3 másodperccel Raikkönen és 3,7-tel Sutil előtt. Ők kétszer fognak tankolni, a 4. Barrichello és tőle lefelé a többiek várhatóan csak egyszer.

5.: Sutil nem szakd le Raikkönenről, de Hamiltonnal nem tudnak menni.

7.: Barrichello és Button között 2,5 másodperc van, a brazil váltója Belgiumban megsérült, múlt éjjel azon tanakodtak a Brawnnál, kicseréljék-e, mert nem biztos, hogy kibírja a versenyt. Végül úgy döntöttek, nem változtatnak, mert az öt rajthelyes visszasorolást jelentett volna.

8.: Kubica akadt össze az első körben Webberrel, lóg a szárnya, ki kell jönnie lecseréltetni, utasították a versenybírák.

9.: Hamilton már közel 5 másodperccel az élen, de Raikkönen és Sutil között nincs egy sem.

10.: Sutil befogta Raikkönent, ha tud, előzhet.

11.: A németnek nem valószínű, hogy lesz esélye az előzésre, a Ferrarit viszi a KERS.

14.: Hamilton tankolt, ötödiknek jött vissza, Button mögé.

A vb állása

1. Button 80 pont, 2. Barrichello 66, 3. Vettel 54, 4. Webber 51.5, 5. Raikkonen 40

15.: Hamiltonra tapad Liuzzi és Alonso, Sutil tankolt, a spanyol mögé jött vissza. Ide várható majd Raikkönen is. Raikkönen, Barrichello, Button az élen, utána Hamilton.

18.: Raikkönen kapott üzemanyagot, Liuzzi mögé, Alonso elé jött vissza.

20.: Vezetnek a Brawnok, Barrichello és Button, Hamilton, Liuzzi, Raikkönen utánuk. A brazil 2 másodperccel van az angol előtt az élen.

22.: Liuzzi autója a pálya mellett, leparkolta az olasz, műszaki hiba.

25.: Button 2 másodpercre Barrichellótól, ő fog hamarabb jönni tankolni. Alonso tankolt. A spanyol 10 a kerékcsere után.

26.: Barrichellóé a leggyorsabb kör.

27.: Button tankolt.

28.: Barrichello is üzemanyagot kapott, simán visszajött Button elé, növelte előnyét. Hamilton az élen, Raikkönen második, Sutil harmadik.

30.: Fisichella járt a depóban, 13.

33.: Hamilton volt a leggyorsabb a pályán, de jött tankolni, Button mögé ért vissza, úgy 3 másodperc lehet a hátránya. 19 kör a végéig.

34.: Barrichello öt másodperccel vezetni fog, Button hárommal Hamilton előtt. Raikkönen és Sutil elöl, de mindjárt mennek tankolni.

36.: Raikkönen és Sutil egyszerre jöttek, 4-5. helyen vannak. Sutil kapkodott, elcsapta egyik szerelőjét a megállásnál, de áldozatának nem esett baja. Raikkönen majdnem lefulladt, de elindította a Ferrarit.

38.: Barrichello tartja öt másodperces előnyét Button előtt, úgy tűnik, csak a váltója veheti el a győzelmét. Vettel a 9., nincs pontja, ezzel várhatóan ki is száll a vb-csatából.

44.: Hamilton üldözi Buttont, már csak két másodperccel van lemaradva.

46.: Nem tud közelebb jönni a mclarenes.

50.: Semmi változás, Barrichello, Button, Hamilton, Raikkönen, Sutil, Alonso, Kovalainen, Heidfeld a sorrend.

53.: Hamilton az utolsó körben odacsapta a Mclarent, Barrichello nyert, Button második, Raikkönen harmadik, Sutil negyedik. Hamilton kiszállt az autóból, semmi baja.

A világbajnokság kétesélyessé vált, Button 14 ponttal vezet csapattársa, Barrichello előtt.

Az Olasz GP végeredménye

1. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1h16:21.706

2. Button Brawn-Mercedes (B) + 2.866

3. Raikkonen Ferrari (B) + 30.664

4. Sutil Force India-Mercedes (B) + 31.131

5. Alonso Renault (B) + 59.182

6. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 1:00.693

7. Heidfeld BMW Sauber (B) + 1:22.412

8. Vettel Red Bull-Renault (B) + 1:25.427

9. Fisichella Ferrari (B) + 1:26.856

10. Nakajima Williams-Toyota (B) + 2:00.000

11. Glock Toyota (B) + 2:43.925

12. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 1 kör

13. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 1

14. Trulli Toyota (B) + 1

15. Grosjean Renault (B) + 1

16. Rosberg Williams-Toyota (B) + 2