A FIA egy éve tud a szingapúri csalásról

2009.09.18. 15:28
A Forma-1-es versenyigazgató Charlie Whitingnak 11 hónapja elárulta idősebb Nelson Piquet, fia szándékosan karambolozott a Szingapúri GP-n. Max Mosley FIA-elnök is értesült róla, eljárás mégis csak idén július végén indult a Renault ellen.

Kiderült, hogy a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) már közel egy éve értesült róla, a Renault bundázott a tavalyi, szingapúri futamon, legalábbis ez áll idősebb Nelson Piquet vallomásában.

Az angol Daily Mirror szerezte meg a volt háromszoros világbajnok és a Quest magánynyomozó iroda beszélgetését, ami idén augusztus 17-én készült, két héttel az után, hogy Nelsinho Piquet, Nelson fia mindent bevallott a FIA-nak.

”Nem is akartam elhinni, egész életemben versenyeztem, de ezt nem gondoltam volna. Nelsinho elmondta, megkérték, tudna-e segíteni, én meg azt mondtam neki, de hát bajod eshetett volna, másokat is veszélybe sodortál. Azt felelte, tényleg nem helyes, de már megtörtént” – válaszolta a kihallgatásán idősebb Piquet.

Nem csak tudott mindent, de a csalást jelezte a versenyigazgató, FIA-képviselő Charlie Whitingnak is: ”A Brazil GP-n beszéltem Charlie-val, megkérdeztem, mi történhet a fiammal, ha ez kiderül. Féltem, hogy tönkreteszem a karrierjét. Azt mondta, lehetetlen bebizonyítani, én meg csendben maradtam, ami nagy hiba volt”.

Az olasz Corriere della Sera úgy értesült, amikor idén Piquet Max Mosley FIA-elnöknek is szólt, azt a választ kapta: ”Charlie már beszélt erről, de nem tudunk semmit bebizonyítani, ha nem jön valaki, és mondja el részletesen a tényeket”.

Miután a fiatalabb Piquet-t a magyar futam után kirúgta a Renault, mindenről beszámolt az FIA-nak, csak ekkor indult eljárás a Renault ellen.

Úgy tűnik, bár jogában lett volna, az FIA közel egy éven keresztül semmit nem tett az ügy felderítésére, csak akkor lépett, amikor már kénytelen volt.

Flavio Briatore csapatfőnök és Pat Symonds sportigazgató szerdán bukott bele a csalásba, a kis Piquet megússza, mert az FIA sértetlenséget biztosít neki vallomásáért cserébe.

A hétfői Motorsport Világtanács előtti tárgyaláson a Renault büntetése a kérdés, akár ki is zárhatják a Forma-1-ből.