A Renault kiszállhat a Forma-1-ből

2009.09.22. 18:40
Hiába nézte el a FIA a csalást, az istálló időt kért, amikor jövőjéről kérdezték. Állítólag Alain Prost lenne az új főnök, de nem tagadja, a helyzet nagyon bizonytalan.

Az enyhe büntetés ellenére is kivonulhat a Forma-1-ből a Renault, legalábbis nem hajlandó megerősíteni, marad.

Az angol Guardian azt írja, a hétfői határozat után újságírója ötször kérdezte meg Bernard Rey csapatelnököt, folytatják-e az F1-ben, de egyszer sem kapott konkrét választ.

”Elnézést kérünk, hogy ekkorát hibáztunk, reméljük, túljutunk ezen az időszakon” – válaszolta Rey, és ez állt hivatalos közleményében is.

Max Mosley FIA-elnök előtte bizalmasan azt mondta, a Renault továbbra is elkötelezett a Forma-1-hez, vezetője viszont nem tette ugyanezt, kommünikéjében annyi volt: ”Konstruktívan szeretnénk a jövőre koncentrálni, a következő napokban további információkkal szolgálunk”.

A Renault látszólag tiszta maradt az F1 történetének legnagyobb csalásában, de két topmenedzserét, Flavio Briatorét örökre, a főmérnök Pat Symondst öt évre eltiltották az autósporttól.

Az istálló valószínűleg elveszíti az arculatát az utóbbi közel tíz évben meghatározó kétszeres világbajnok Fernando Alonsót és biztosan eddigi főszponzorát, az ING-t. Egyelőre nincs hír róla, hogy meglenne a mecénás utódja, arról is csak kevés, hogy Robert Kubicát igazolnák a távozó bajnok helyére.

Szintén csak értesülés, hogy a csapatfőnökséget Briatorétól Alain Prost veszi át, a négyszeres exbajnok elárulta, a helyzet bizonytalan.

”Meglátjuk, a Renault hogyan és milyen stratégiával marad a Forma-1-ben. Teljesen a projekttől függ, pillanatnyilag nehéz beszélni róla, a helyzet nagyon bonyolult, még várnunk kell” – nyilatkozta a Sud-Ouest napilapnak arról, vállalná-e a főnökséget.

Tavaly decemberben a Honda hagyta el a Forma-1-et, idén augusztusban a BMW jelentette be, az évad végén kiszáll, mert nem éri meg istállót fenntartania.