Button éremrendszerrel már bajnok lenne

2009.09.29. 06:48
A múlt hétvégén nyert volna vb-t az angol, ha az utolsó pillanatban nem törlik Bernie Ecclestone ötletét. Vasárnap tényleg meglehet neki.

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) Bernie Ecclestone nyomására az évad elején bevezette az éremrendszert a Forma-1-ben, aminek lényege, hogy az a pilóta a világbajnok, aki a legtöbb futamot nyeri. Napokkal a szezonkezdet előtt viszont a csapatok formai hibára hivatkozva – túl későn változtattak szabályt – megvétózták, maradt a szokásos pontrendszer.

Ha az F1-főnök terve átment volna, Jenson Button vasárnap, Szingapúrban megnyerte volna a világbajnokságot: hat futamgyőzelme van, Barrichellónak, Vettelnek és Hamiltonnak 2-2, három nagydíjjal a vége előtt. GP-sikerekben már nem, csak pontokban foghatja be Barrichello és Vettel.

”A nyertes mindent visz rendszer szokatlan ötlet, az F1 mindig olyan volt, mint most, a pontok számítanak. Ez az igazi világbajnokság, így akarom megnyerni” – nyilatkozta a verseny után Button az autosport.com-nak.

Az angol jelenleg 15 ponttal megy Barrichello, 25-tel Vettel előtt, 30-at lehet még gyűjteni, vagyis vasárnap, Japánban tényleg bajnok lehet: ha öt ponttal többet szerez, mint brazil csapattársa, övé a cím.